U Srbiji prodato za trećinu manje nekretnina u odnosu na mart 2019.

U Srbiji je u martu prodato, odnosno kupljeno, za trećinu manje nekretnina nego istog meseca prošle godine, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.04.2020.

14:58

U Srbiji prodato za trećinu manje nekretnina u odnosu na mart 2019.
Foto: Depositphotos, Feverpitch

Prošlog petka (3. aprila) bilo je 70 odsto manje transakcija u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja u zemlji, kažu za Tanjug u RGZ.

"Prema autoritativnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u martu ove godine ostvareno je 30 odsto manje transakcija u odnosu na mart 2019. godine", kažu u RGZ.

Navode podatak da je prošlog meseca 65 odsto kupoprodaja nepokretnosti ostvareno za gotovinu, dok je 35 procenata kupovina nepokretnosti realizovano iz kreditnih sredstava.

U martu prošle godine taj odnos je bio 70 procenata kupovina za keš, a 30 odsto iz kredita.

Kada je reč o padu ili povećanju cena nekretnina, podaci Zavoda govore da prošlog meseca nisu zabeležene osetne promene cena nepokretnosti u zemlji.

Vlada Srbije donela je inače 24. marta Uredbu o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja, a u skladu sa kojom je i RGZ prilagodio svoje poslovanje.

U toj uredbi se navodi, podsećaju nadležni, da stranke u postupcima pred državnim organima, za vreme vanrednog stanja, ne mogu snositi posledice svog nepostupanja u rokovima propisanim ili određenim u skladu sa zakonima kojima se uređuje opšti upravni postupak ili posebni upravni postupci.

U Republičkom geodetskom zavodu upravni predmeti primaju se preko obveznika dostave, a to su, u prvom redu, javni beležnici i sudovi, i profesionalnih korisnika - licenciranih geodetskih organizacija, advokata i banaka.

Sva komunikacija se obavlja digitalnim putem preko servisne magistrale državnih organa i e-šaltera, a oni koje zanima status rešenja u RGZ mogu te informacije potražiti na onlajn oglasnoj tabli Zavoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: