"Rusija i Saudijska Arabija blizu dogovora"

Rusija i Saudijska Arabija su "vrlo blizu" dogovora o smanjenju proizvodnje nafte, nakon višenedeljnog cenovnog rata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2020.

08:19

Foto: Epa/ALI HAIDER

To je danas izjavio generalni direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja Kiril Dimitrijev.

"Mislim da čitavo tržište shvata koliko je taj dogovor značajan i da će doneti toliko potrebnu stabilnost na tržištu, a blizu smo dogovora", kazao je Dimitrijev za CNBC.

Čelnik ruskog fonda takođe je kazao da države moraju da rade na stabilizovanju naftnih tržišta uprkos recesiji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

"Mislim da Rusija, Saudijska Arabija, SAD i ostale zemlje treba da preduzmu korake za stabilizaciju tržišta i donesu stabilnost svetu kome predstoji verovatno najveća recesija ikada", zaključio je.

Sastanak grupe OPEK+ na kom će se raspravljati o smanjenju proizvodnje odložen je za 9. april.

Kako prenosi Sputnjik, nova radna nedelja na berzama počela je korekcijom cena "crnog zlata" i to u negativnom smeru. Tome je doprinela izjava američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti značajne takse na uvoz nafte, ako se Saudijska Arabija i Rusija ne dogovore oko smanjenja proizvodnje.

Američki lider je obećao da će uvesti "vrlo značajne" takse na naftu, ako cene ostanu na sadašnjem nivou. On je izjavio da SAD „ne žele da kupuju stranu naftu“.

Ova izjava je odmah uticala na trgovinu "crnim zlatom“ na berzama i oborila njegove cene. Marka "Brent" se spustila za 1,5 procenat, i iznosila 33,6 dolara za barel, dok je VTI pojeftinila za 3 odsto i kupovala se za 27,5 dolara za barel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: