Oštar pad cena hrane, uzrok i urušavanje cena nafte

Cene hrane naglo su pale u martu na svetskim tržištima.

Izvor: SEEbiz

Četvrtak, 02.04.2020.

14:22

Oštar pad cena hrane, uzrok i urušavanje cena nafte
Foto: Depositphotos, belchonock

Cene hrane padaju zbog osetno smanjene tražnje zbog pandemije koronavirusa i urušavanja cena nafte, objavila je organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda koji izračunava ta organizacija pao je u martu za 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 172,2 boda.

"Glavni razlozi pada cena su faktori na strani tražnje, ne ponude", naglašava čelnik FAO Abdolreza Abasijan.

"Tražnju pritiskaju sve lošiji izgledi za privredu", pojašnjava.

Najviše je pao indeks koji pokazuje kretanje cena šećera, čak 19,1 odsto u odnosu na februar, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja tražnja proizvođača etanola zbog potonuća cena sirove nafte, prenosi portal SEEbiz.

Indeks cena biljnih ulja potonuo je 12 odsto, odražavajući oštar pad cena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafinisanih mineralnih ulja i pojačanom neizvesnošću kada je u pitanju uticaj epidemije na tržište.

"Cene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mesecu, što znatno utiče na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Piter Tons.

Indeks cena mleka pao je tri odsto pod uticajem sniženih cena i manje uvozne tražnje za obranim i punomasnim mlekom u prahu.

Cene žitarica smanjile su se za 1,9 odsto, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji prinos. Izuzetak je bio pirinač, koji je poskupeo zbog vijetnamske zabrane izvoza.

Cene mesa bile su gotovo nepromenjene u odnosu na februar.

U odvojenom izveštaju o ponudi i tražnji na tržištima žitarica, FAO je povisio procenu svetske proizvodnje žitarica iz 2019. godine.

Potvrdio je pak prognozu prema kojoj bi ove godine u svetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 miliona tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.

"To će, zajedno s obilnim zalihama, pomoći da se tržišta hrane zaštite od oluje koju je podigao koronavirus", procenjuje FAO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: