Vučinić: Mere države direktno će uticati na privredu i relaksiranije poslovanja

Paket mera za pomoć privredi je obiman i nikad veći i direktno će uticati na privredu i relaksiranije poslovanje, kaže finansijski konsultant Gojko Vučinić.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

13:32

Vučinić: Mere države direktno će uticati na privredu i relaksiranije poslovanja
Foto: Depositphotos/chepko

Kroz paket mera su, kako objašnjava, uvaženi najznačajniji predlozi privrednika.

"Mere koje su donete i koje će stupiti na snagu uskoro, pre svega u prvom koraku utiču na likvidnost, koja je sada najznačanija zbog nepoznavanja dalje situacije kako će se kretati prilivi, prodaja i naplata. Zatim pomeranje, plaćanja obaveza, kao što su doprinosi, sve to će doneti jedan relaksiraniji način privrednicima bez velikog pristiska, obaveza koje im stižu, da se posvete poslu. Pored odlaganja, tu je i mogućnost odlaganja plaćanja akontacija na porez na dobit", istakao je Vučinić za Tanjug.

Prethodna mera koja je već doneta i koja je stupila na snagu, a koja takođe utiče na likvidnost, prema njegovim navodima, jeste moratorijum otplate kredita. Ceo taj paket mera, kako kaže, znatno utiče na likvidnost kompanija u ovom trenutku.

Prema njegovim rečima, nije zahvalno sada odrediti vremenski trenutak kada se očekuje da se vrate stvari u normalu. Kompanije nakon rešavanja problema likvidnosti, koje je primarno pitanje i nakon što se pre toga rešilo nulto pitanje, odnosno pitanje zaposlenih, da su oni obezbeđeni ili da rade od kuće.

"Kada smo te dve stvari rešili, likvidnost i zaposlene, onda možemo da se posvetimo trećoj temi, odnosno da vidimo kako možemo svoj poslovni model da prilagodimo trenutnoj situaciji", napominje i objašnjava - kako mogu proizvodi da se isporuče, da li postoji tražnja i dalje za njima.

"Imamo različite efekte i različita očekivanja, u zavisnosti od sektora, da li je kompanija u ugostiteljskom ili prodajnom sektoru", primećuje.

Kako dodaje, u ugostiteljskom sektoru su svi praktično zatvorili svoje lokale i mogu samo dostavu da rade.

"U zavisnosti od delatnosti neki beleže i rast, na primer maloprodajni lanci prehrambene robe beleže 50 i 60 odsto rasta. Umesto razmišljanja kada će se situacija vratiti u normalu, možda je ispravnije misliti na to kako da se prilagodimo", kazao je finansijski konsultant.

On navodi i statističke podatke iz Kine, za koju kaže da je trenutni reper u svetu, kako za zdravstvenu i za socijalnu situaciju, tako i za privrednu. Kako kaže, neke pozicije su se nakon dva-tri meseca, vratile na 70 i 80 odsto rezultata pre nego što je proglašena vanredna situacija.

Vučinić kaže da je nepoznanica sa kojim će se sve problemima suočiti mala, srednja i velika preduzeća.

"Za one koji će moći da nastave da posluju u nekom promenjenom modelu i prilagođeni ovakvoj situaciji, deluje da će biti obezbeđeno i dodatno finansiranje. To je negde i za očekivati, pošto vidimo da je interancionalno okruženje upravo usmereno na tu stranu", rekao je Vučinić.

On kaže i da se značajna finansijska sredstva stavljaju na raspolaganje i od internacionalnih finansijskih organizacija, ali i od država.

"Kod nas je obezbeđen zaista veliki paket, koji bi trebalo da pomogne privredi u tom smeru. Bitno je da se razume, da to nije rešenje za sve i svakoga. Ono što je naša preporuka i ono što kažemo našim klijentima, sa kojima smo već obavili razgovore, je da je potrebno sagledati situaciju i pristupati svemu bez panike", istakao je Vučinić.

Među njima su i kompanije koje spremno dočekuju ovakvu situaciju i Vučinić kaže da je ovo je prilika da se nauči nešto novo i da se neke od kompanija možda i trajno prilagode izmenjenom tržištu.

"Neke stvari koje su bile ranije nezamislive, prebačene su onlajn, konkretno u našoj kompaniji, ne samo u Srbiji nego širom sveta i to je ono što je pozitivno", dodaje on.

Kako kaže, situacija jeste teška i to je svima jasno, ali neki će iz ovoga svega izaći još jači i bolji. Motivisani upravo tom situacijom da je dobro upravo graditi na postojećim kapacitetima i mogućnostima, a ne sedeti i očajavati, objašnjava Vučinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: