Ukidaju moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta, za kupce iz inostranstva referendum

Ukrajinski parlament usvojio je zakon koji predviđa ukidanje moratorijuma na prodaju poljoprivrednog zemljišta u toj zemlji počev od druge polovine 2021.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

12:38

Ukidaju moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta, za kupce iz inostranstva referendum
Foto: Depositphotos/svedoliver

To je saopštila danas Ukrajinska ambasada u Beogradu.

Kako se navodi, Zakon predviđa ograničenje kupovine zemljišta tokom prve dve godine, što znači najviše 100 hektara po jednom licu, kao i da će od 2021. do 2023. godine pravo na kupovinu zemljišta imati samo fizička lica.

Dodaje se i da će prve dve godine na snazi biti zabrana prodaje zemljišta, kao i da će se pitanje davanja prava strancima da kupuju zemljište rešavati na referendumu.

"Strancima je zabranjeno da kupuju zemljište koje se nalazi do 50 kilometara od državne granice Ukrajine, bez obzira na ishode referenduma", navodi se u saopštenju i dodaje da je zakonom predviđeno pravo preče kupovine zakupca.

Ambasada je istakla i da zakon predviđa da do 2030. godine minimalna cena ne bude manja od normativne novčane procene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: