Stanje na aerodromima u regionu: Na startu letnje sezone komercijalni letovi samo iz Zagreba

Današnji dan označava početak letnje sezone 2020. za avio-kompanije na severnoj hemisferi, koja traje do 25. oktobra, piše portal Exyuaviation.

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2020.

13:46

Stanje na aerodromima u regionu: Na startu letnje sezone komercijalni letovi samo iz Zagreba
Foto: Epa/ANTONIO BAT

Avio-saobraćaj širom bivše Jugoslavije ušao je u novu sezonu zatvorenih aerodroma i prizemljenih aviona zbog pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će evropske avio-kompanije izgubiti 68 milijardi evra prihoda od prodaje karata tokom 2020. zbog zabrana kretanja usled epidemije koronavirusa, upozorila je Međunarodna asocijacija za avio-transport (IATA).

IATA navodi kako očekuje da tražnja za putničkim letovima opadne 38 odsto, što će na globalnom planu dovesti do pada prihoda od 226 milijardi evra u 2020, čime će prihodi te industrije biti gotovo prepolovljeni u odnosu na 2019. godinu. Te procene rađene su na osnovu globalnih efekata tromesečnog prekida poslovanja, dok avio-kompanijama širom sveta preti gašenje zbog nedostatka gotovog novca.

Rafael Švarcman, predsednik IATA za Evropu, kaže da mnogi avio-prevoznici ne mogu da izdrže duže od dva meseca obustave letova.

A kakva je situacija u regionu?

BiH

Bosna i Hercegovina zatvara sve svoje aerodrome za komercijalni saobraćaj od sutra. Nije određen nikakav rok za ponovno otvaranje aerodroma.

Hrvatska

Zagrebački aerodrom postaće jedini aerodrom u nekoj prestonici regiona koji će i od sutra imati komercijalne letove. Kroacija erlajns nastavlja da ograničeno leti prema nekoliko evropskih čvorišta. Međutim, hrvatska vlada upozorava da i aerodrom može biti zatvoren u borbi sa Covidom-19. Kroacija erlajns odložila je uvođenje dve nove sezonske linije, od Zagreba do Sofije i Podgorice, sa 1. odnosno 3. maja, za 2. i 3. jun.

Makedonija

Makedonija je zatvorila aerodrome u Skoplju i Ohridu za komercijalne letove. Nije određen rok za ponovno otvaranje. Međutim, Viz er prodaje karte za neke pravce iz svoje baze u Skoplju od sredine aprila, a kako saznaje portal, kompanija planira da nastavi poslovanje u makedonskoj prestonici početkom maja, za šta joj je potrebno odobrenje države.

Crna Gora

Crna Gora je zatvorila aerodrome u Podgorici i Tivtu za komercijalne letove. Nije navedeno kada bi moglo doći do otvaranja aerodroma, mada je crnogorski avio-prevoznik Montenegro erlajns odredio 16. april kao okvirni datum za nastavak operacija, letovia iz Podgorice do Beograda i Pariza, kao i iz Tivta do Beograda i Moskve.

Srbija

Srbija je svoje aerodrome zatvorila za komercijalni saobraćaj. Er Srbija je takođe prizemljena, sa izuzetkom letova koji se izvode kako bi građani Republike Srbije mogli da se vrate u domovinu. Srpski nacionalni avio-prevoznik odredio je 13. april kao okvirni datum za nastavak poslovanja, dok će aerodromi u Nišu i Kraljevu biti zatvoreni do 12. maja, prema poslednjim navodima državnog regulatornog tela.

Prištinske vlasti zatvorile su aerodrom u Prištini za komercijalne letove i nije objavljen datum kada bi mogao biti ponovo otvoren.

Slovenija

Slovenija je zatvorila ljubljanski aerodrom za komercijalne letove iz Evropske unije do ponoći 30. marta. Letovi prema destinacijama izvan tog bloka obustavljeni su do daljnjeg, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: