Pomama za jajima: Cene porasle za 180 odsto

Amerikanci su nagrnuli da kupuju jaja praveći zalihe zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, jer više kuvaju obroke kod kuće.

Izvor: nezavisne.com

Subota, 28.03.2020.

12:56

Pomama za jajima: Cene porasle za 180 odsto
Foto: Depositphotos, caldix

To je dovelo do nestašica i skoka cena tog artika u nekim supermarketima.

Prodaja jaja je porasla za 44 odsto u nedelji završenoj 14. marta, u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci agencije za tržišna istraživanja Nilsen.

Volmart i drugi veliki trgovinski lanci uveli su posljednjih dana ograničenja na kupovine jaja, sredstava za čišćenje i drugih proizvoda za kojima vlada velika potražnja.

"Potrošači panično kupuju, slično kao kad imamo najavljene jake snežne oluje, kupuju osnovne potrepštine, mleko, hleb, toalet papir i jaja", kaže Brajan Moskogjuri, direktor i analitičar u firmi Urner Beri za istraživanja tržišta proizoda, prenose Nezavisne novine.

Maloprodavci, kaže, naručuju i do šest puta više od uobičajene količine jaja koju su nabavljali, a potrošene su i zalihe koje su proizvođači počeli da prave za Uskrs.

Veleprodajne cene jaja u SAD su porasle za 180 odsto od početka marta, prema podacima Urner Berija, koji na dnevnom nivou objavljuje pokazatelje o kretanjima u ovoj industriji, navodi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: