"Plaćeno odsustvo do kraja vanrednog stanja"

Ministar rada Zoran Ðorđević predložiće da poslodavci koji su poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.03.2020.

17:39

Foto: Tanjug, DRAGAN KUJUNDZIC

Ðorđević je danas najavio da će Vladi Srbije predložiti da svi savesni poslodavci koji su prekinuli proizvodnju i poslali svoje radnike na plaćeno odsustvo imaju tu mogućnost do kraja vanrednog stanja i da im se to omogući bez dostavljanja dokumentacije i potrebnih saglasnosti.

"Prepoznali smo to kao jednu vrstu mogućeg problema kasnije, budući da 45 dana traje mogućnost da poslodavci koji su prekinuli proizvodnju pošalju svoje radnike na plaćeno odsustvo, a posle toga mora da se posebno dostavlja dokumentacija za to, aplicira, traži mišljenje sindikata... Imajući u vidu sve to, predložiću vladi da se to produži do kraja vanrednog stanja", rekao je Ðorđević uveren da će vlada taj predlog i uvažiti.

Istakao je da se resorno ministrarstvo od početka ove krize rukovodilo time da se problem reši i pre nego što nastane.

"Ne želim da ljudi imaju bojazan šta će raditi posle tih 45 dana kada su već bili toliko savesni i prihvatili tu vrstu troška, izaći ćemo im u susret", rekao je ministar Tanjugu.

Kako je naveo, imajući u vidu instrukcije predsednika Aleksandra Vučića da je najveći interes u ovoj situaciji zaštita zdravlja građana, i da se sačuvaju radna mesta - na ovaj korak se odlučio u skladu sa tim opredeljenjem.

Takođe je naveo i da su sve vrste socijalnih davanja produžene do kraja vanrednog stanja i da sve informacije u vezi sa isplatom građani mogu naći na sajtu resornog ministarstva.

Korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava se na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: