Putin: Sledeća nedelja u Rusiji neradna

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da će sledeća nedelja na teritoriji cele zemlje biti neradna za sve zaposlene.

Izvor: B92

Sreda, 25.03.2020.

15:53

Putin: Sledeća nedelja u Rusiji neradna
Foto: Epa, Alexei Druzhinin / Kremlin Pool

Apoteke, prodavnice, bolnice, gradski i međugradski previz, kao i ostale uslužne delatnosti će nastaviti sa radom.

On je rekao da je ta mera neophodna zbog širenja koronavirusa.

"Ovo će doprineti da se smanje rizici od širenja koronavirusa. Najvažnije je trenutno da svi ostanu kod kuće", istakao je Putin.

On je takođe naveo da Rusija trenutno izlazi na kraj sa koronavirusom, ali da je zaraza svuda oko nje, te je teško u potpunosti sprečiti da virus prodre u zemlju.

On je takođe predložio i da se odloži glasanje za ustavne izmene i dodao da će o novom datumu biti reči naknadno.

Građani Rusije: Budite disciplinovani

Ruski predsednik pozvao je građane da budu disciplinovani i odgovorni, te da je najbezbednije danas ostati kod kuće.

"Sve mere po pitanju borbe protiv koronavirusa daće rezultat ukoliko budemo ujedinjeni", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Takođe je naveo i da bi građani trebalo sa velikom ozbiljnošću da se odnose prema savetima stručnjaka kako bi se sačuvali od ove bolesti.

Pomoć porodicama i građanima

Rusija će u vidu podrške porodicama sa decom u naredna tri meseca isplatiti po 5.000 rubalja za svako dete do tri godine, saopštio je Putin.

Takođe je rekao da će nezaposlenima biti uvećan iznos socijalne pomoći sa 8.000 na 12.130 rubalja.

"Ekonomija Rusije, kao i ekonomije drugih zemalja, zbog koronavirusa prolaze kroz katastrofalan period. Potrebno je podržati one koji se susreću sa gubitkom posla", dodao je.

Putin je naveo i da će svim građanima kojima primanja budu pala na ispod 30 odsto od realnih biti omogućen moratorijum na isplate kredita.

Za stabilizaciju ekonomske situacije potrebne dodatne mere

Putin je istakao da je za stabilizaciju ekonomske situacije u Rusiji potrebno uvesti dodatne mere.

"Pre svega potrebno je osigurati socijalnu zaštitu građana, zaštitu njihovih primanja i radnih mesta. Takođe je potrebno podržati mala i srednja preduzeća u kojima rade milioni građana", naglasio je.

Putin je pozvao i da se osigura stabilnost na tržištu rada i da se ne dozvoli da zbog situacije sa koronavirusom skoči nezaposlenost u zemlji.

Ruski predsednik je predložio i da se uvede moratorijum na bankrotstvo kompanija koje su se našle u nevolji, kao i da će ta mera biti na snazi narednih šest meseci. On je najavio da će država pomoći da do toga ne dođe.

Kako je prethodno preneo portparol Kremlja, Putin je trebalo da poseti Sankt Peterburg, međutim, poseta je odložena za sutra.

Podsetimo, broj zaraženih koronavirusom u Rusiji porastao je za 163 osobe i dostigao 658 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: