Mediteranski koridor: Turci grade novu deonicu pruge

Projekat koji će pomoći u povezivanju Rijeke i Budimpešte železnicom trenuno je najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj.

Izvor: Anadolu Agency

Ponedeljak, 16.03.2020.

13:02

Mediteranski koridor: Turci grade novu deonicu pruge
Foto: Ilustracija, Depositphotos, joyfull

Ukupna vrednost projekta s PDV-om iznosi preko tri milijarde kuna (400 miliona evra).

U Banskim dvorima u Zagrebu predstavnici turske firme Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. i hrvatske kompanije HŽ infrastruktura potpisali su ugovor o rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove deonice železničke pruge na Mediteranskom koridoru vredan 2,418 milijarde kuna (324 miliona evra), uz prisustvo hrvatskog premijera i ministra saobraćaja, javlja Agencija Anadolija.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Banskim dvorima učestovali su na potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na Projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog koloseka na deonici Križevci – Koprivnica - državna granica.

Ugovor su potpisali predsednik Uprave HŽ infrastrukture d.o.o Ivan Kršić i predstavnik Uprave kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S Muhamet Cengiz uz pisustvo veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj Mustafe Babura Hizlana.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao kako je reč o važnom strateškom projektu za Hrvatsku i ocenio kako je rok izgradnje 42 kilometra u 42 meseca, kilometar mesečno, ambiciozan.

Naglasio je kako su projekti obnove i izgradnje celog hrvatskog dela Mediteranskog koridora s 1,8 milijardu evra u potpunosti bespovratno finansirani iz EU fondova.

"Pred nama je decenija modernizacije železničke infrastrukture, sektora koji je do sada bio zanemarivan", rekao je premijer Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istakao kako je projekat, koji pomaže u povezivanju Rijeke i Budimpeše, trenutno najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj, čija ukupna vrednost s PDV-om iznosi preko tri milijarde kuna (400 miliona evra).

"Važno je da se ovaj projekat realizira upravo na mediteranskom koridoru koji povezuje Rijeku i Budimpeštu", rekao je Butković.

Dodao je kako će modernizacija ovog koridora znatno doprieti razvoju Luke Rijeka i Koprivničko-križevačke županije, a time i celokupnoj ekonomiji zemlje.

HŽ infrastruktura trenutno sprovodi projekte vredne preko 1,5 milijardi evra u celoj Hrvatskoj, naglasio je Butković.

Predsednik Uprave HŽ infrastrukture d.o.o. Ivan Kršić je istakao kako će Republika Hrvatska i hrvatski građani na deonici Križevci – Koprivnica - državna granica s Mađarskom dobiti povećanje brzine, kapaciteta i sigurnosti prometa.

Dogovoreni projekaat je finansiran evropskim sredstvima, a njegova ukupna vrednost iznosi 2,418 milijarde kuna (324 miliona evra).

Početak radova planiran je za april 2020, a očekivano trajanje radova je 42 meseca, tako da je završetak radova ugovoren za oktobar 2023. godine.

Projektom će se realizovati 42 kilometra moderne dvokolosečne pruge, biće rekonstruisano sedam kolodvora i stajališta, sedam mostova, 2 vijadukta, 21 podvožnjak i nadvožnjak, izgradiće se 25 kilometara zidova za zaštitu od buke, modernizovati šest železničko-drumskih prelaza, a 11 prelaza će se denivelirati.

Na hrvatskom delu Mediteranskog koridora izvode se radovi i na ostalim deonicama kako bi se hrvatska Luka Rijeka kvalitetnije železnicom povezala s evropskim kontinentom.

Ponuda turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. odabrana je kao najbolja nakon procesa javne nabave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: