Vanredne kontrole apoteka i maloprodaja: Novi broj na koji možete prijaviti nepravilnosti

Ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić rekao je da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.03.2020.

10:05

Vanredne kontrole apoteka i maloprodaja: Novi broj na koji možete prijaviti nepravilnosti
Foto: Depositphotos/Baloncici

Naime, resorno ministarstvo je već obišlo distributivne centre i potvrđeno je da ima robe u zalihama i da nema mesta za paniku.

Ljajić je u gostovanju na RTS takođe rekao da je otvoren novi telefonski broj za građane 011/2699-610 koji je u funkciji svakog dana od 07:30 do 22:00 časova, a na kome će moći da prijave eventualne primedbe na račun trgovaca koji pokušavaju da zloupotrebe situaciju sa korona virusom za ekonomsku dobit.

Tokom obilaska distributivnih centara jedan od direktora, kako je kazao Ljajić, rekao da je broj potrošača isti, da je povećana kupovina određenih namirnica, ali da je to ipak daleko od količine namirnica koja se kupuje tokom praznika.

"Sami možemo da napravimo probleme ukoliko krenemo da kupujemo masovno hleba ili druge namirnice, a u ovom trenutku nema mesta za takvu vrstu histerije", naglasio je Ljajić.

Kada je reč o snabdevanju namirnica u slučaju vanrednog stanja, Ljajić je kazao da sve to može da se menja na bolje jer, prema njegovim rečima, ne postoji nikakvog, čak ni teoretskog, razloga da dođe do smanjenje snabdevanja osnovnih životnih namirnica niti u veleprodajama, niti u malim radnjama.

"Ukoliko ne napravimo redove u radnjama, svako može da kupi šta mu treba", dodao je Ljajić.

Kako je istakao, nadležne službe od prvog dana su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja s ciljem da bi se sprečilo da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobitii.

"Građani imaju telefone, mogu da prijave sve nepravilnosti, a imamo i nov telefonski broj koji služi za prijavu nepravilnosti u prodaji medicinskih sredstava, cene maske", objašnjava Ljajić.

Kako je naveo, do sada su primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.

"Mi ćemo i dalje kontrolisati, a novi telefon na koji se građani mogu obratiti i prijaviti nepravilnosti svakog dana od pola osam do 22 časova je 011/ 2699-610", dodao je.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić govorio o meri zabrane izvoza nekih proizvoda iako ih, kako je naveo ima dovoljno, poput pšenice, brašna, ulja, šećera, ali, dodaje, mera služi i kako bi se sprečila psihološka panika, iako ima dovoljno robe za domaće potrebe i izvoz i bez takve mere.

"Ukoliko se nastavi besomučna potražnja možemo da ograničimo količine, cene, ali ipak ne verujem da će doći do toga", kazao je Ljajić i dodao da vlada Srbije može da iskoristi taj instrument.

Kako je kazao, srpski trgovci imaju dve vrste bojazni. "Trgovci imaju dve vrste strahova, nemaju bojazni da će nestati robe, ali ono što ih plaši je radna snaga i pitanje šta ako neko od zaposlenih traži da se reorganizuje posao, kao i transport robe", objašnja Ljajić.

Podsetio je da je juče rešeno da se propuštuju kamioni u konvojima i naglasio da ukoliko bude obezbeđen transport robe ne samo trgovci, već i srpski proizvođači neće biti u problemu. Takođe naglasio je da Srbija iz Italije uvozi 60 odsto sirovina za proizvodnju koju koriste proizvođači u Srbiji.

Kada je reč o hotelijerima i ugostiteljima Ljajić je kazao da će i oni biti pogođeni ali da će moći da iskoriste povoljna kreditna sredstva za likvidnost, kao i da se razmatraju i druge opcije pomoći pre svega o hotelijerima i ugostiteljima.

"Hotelijeri su izgubili 2,7 miliona evra zbog otkazivanje aranžmana u februaru i martu i biće velikih šteta i tu nema nikakve sumnje", kazao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: