"Jeftini stanovi i za profesore, lekare, medicinske sestre"

Gradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednost počela je kod Lakat krivine u Zemunu, a kamen temeljac je položen u prisustvu premijerke Ana Brnabić.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2020.

11:55

Foto: B92.net, D. Balšiæ

U Beogradu će se graditi ukupno 1.000 stanova, a danas su počeli radovi na prvih 250 stanova čija je vrednost radova 1,1 milijardu dinara. Rok za završetak stanova je februar 2022. godine.

Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP, a projektom upravlja Građevinska direkcija Srbije.

"Hvala vama i vašim porodicama i vašoj žrtvi i šta ste spremni da uradite za Srbiju i naše građane", poručila je Brnabićeva.

Kaže da je to još jedan način na koji država i vlada može da se oduži pripadnicima snaga bezbednosti.

"Borili smo se da imate bolje uslove za vaš rad i bolje plate i zahvaljujući uspešno sprovedenim merama finansijske konsolidacije povećali smo vam platu između 38 i 40 odsto", rekla je Brnabićeva.

Početku radova su prisustvovali i ministar policije Nebojša Stefanović, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad Zoran Đorđević, direktor BIA Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Ministarka građevinarstva rekla je da je ponosna jer će za sedam dana biti uručeni prvi ključeve u Vranju, ali i na to što "završavamo stanove u Kraljevu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu".

"Imajući u vidu važnost ovog projekta, zalažem se i za to da se on proširi i na druge profesije i da ovakve stanove mogu da kupe i lekari, medicinske sestre, profesori i radnici u železničkim preduzećima", rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je cilj da svi koji brinu o Srbiji ostanu da žive sa svojim porodicama u zemlji, prenosi ministarstvo u saopštenju.

Inače, u okviru projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti već je započeta gradnja stanova u šest gradova u okviru 1 A faze od ukupno 1.530 stanova. U Nišu 190 stanova, u Vranju 186 stanova, u Kraljevu 200, u Kragujevcu 216, u Novom Sadu 548 i u Sremskoj Mitrovici 190 stanova.

Pored toga, započeta je izgradnja još 438 stanova u Novom Sadu u okviru I B faze.

Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti biće gotovi u Vranju krajem marta, a pored pomenutih 186 stanova, u tom gradu treba da bude izgrađeno još 298 odnosno ukupno 484 stana.

Ukupno je u okviru I B faze u pripremi izgradnja oko 6.500 stanova u Beogradu, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu. U okviru tog projekta (I A i I B faza) planirano je da bude izgrađeno ukupno oko 8.000 stanova.

Cena stanova iznosi maksimalno 500 evra po kvadratnom metru.

Program stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti iniciran je krajem 2017. kad je održana konstitutivna sednica vladine Komisije za pripremu predloga programa izradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanove za pripadnike snaga bezbednosti, na osnovu kojeg se projekat realizuje, usvojen je u maju 2018. u Narodnoj skupštini.

Pored rešavanja stambenog pitanja velikog broja pripadnika snaga bezbednosti, očekivani efekat programa je i dalji rast građevinarstva i rast BDP-a, kao i angažovanje domaće građevinske operative i korišćenje domaćeg građevinskog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: