B92.net na Kopaoniku: Plata mladih naučnika tri puta veća od prosečne

Ovo je prvi put da mladi naučnici imaju sjajne ideje i mogu značajno da doprinesu razvoju nauke, i da za to budu adekvatno plaćeni

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2020.

09:00

B92.net na Kopaoniku: Plata mladih naučnika tri puta veća od prosečne
Foto: B92.net, D. Balšiæ

Dr Milica Đurić Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije, osvrnula se na način na koji Fond i država podržavaju mlade naučnike i njhov napredak u karijeri.

Prva na redu je tehnička provera ispravnosti predloga projekta, zatim dvostepena evaluacija stranih recezenta, i tek onda najbolji projekti dolaze "do finala" i dobijaju finansijsku podršku.

Kako objašnjava Milica Đurić Jovičić za B92.net, ono što je drugačije u novom Programu za izvrsne projekte mladih istraživača tj. PROMIS-u jeste što je fond omogućio da plate naših naučnika budu znatno veće nego do sada.

Mladi ljudi koji su doktorirali u poslednjih deset godina prvi put su dobili šansu da vode projekte, dobiju do 200.000 evra po projektu, ali i da oni i njihov tim imaju platu koja prema pravilima PROMIS poziva može da iznosi do 165.000 din, tj. tri puta veću od prosečne plate u zemlji.

Oni koji su već zaposleni u nastavi na fakultetima ili kroz institucionalno finansiranje na institutima, iz budžeta ovih projekata mogu ostvariti dodatnih 30 odsto naknade.

To je mnogo veći iznos nego što su naučnici imali do sada, a pogotovo mladi ljudi. Pored ovoga, kroz PROMIS projekte oni imaju budžet za novu opremu, putovanja i publikacije.

"Ovo je prvi put da mladi naučnici koji imaju sjajne ideje i mogu značajno da doprinesu razvoju nauke, ali i privrede i društva, za to i da budu adekvatno i plaćeni. Takođe, ne moraju da idu u inostranstvo kako bi se bolje pozicionirail i postigli veći uspeh", rekla je ona za B92.net na Kopaonik biznis forumu.

Fond za nauku će tokom 2020. realizovati i i Program saradnje srpske nauke sa dijasporom čiji je budžet 800.000 evra. U ovom pozivu biće podržano preko 80 projekata u okviru kojih je naučnicima dato do 10.000 evra za povezivanje sa kolegama koji su srpskog porekla a žive u inostranstvu.

Ideja je da se povežu i da sarađuju ne samo u smislu naučnoistraživačkog rada već i razmene znanja u različitim oblastima razvoja, uključujući komercijalizaciju i internacionalizaciju rezultata.

Za PROMIS je inicijalno bilo planirano šest miliona evra, ali je iznos povećan na devet miliona kako bi čak 50 odsto projekata više moglo da dobije adekvatnu finansijsku podršku.

Kako najavljuje Đurić Jovičićeva, 11. marta otvara se program pod nazivom "Ideje" čiji će budžet biti 24 miliona evra, koji će biti otvoren za sve oblasti nauke, fundametalne i primenjene nauke, a očekuje se da će neki od projekata biti direktno namenjeni doprinosu u industriji.

"Kroz projekte fonda, s obzirom da su obezbeđene veće mesečne zarade, biće moguće i da neko ko do sada nije bio angažovan na projektima, postane član projektnog tima. Nadamo se da će bolji uslovi privući najbolje studente da upišu doktorske studije i počnu da se bave naukom. Ovi uslovi takođe mogu biti atraktivni i za stručnjake iz industrije i da ih pokrene na saradnju sa naukom jer će imati vredne i motivisane partnere", dodaje ona.

Međutim, s obzirom na to da će se finansijska podrška Fonda za nauku ostvarivati na konkurentan način i da Fond ima stroge kriterijume za selekciju, to znači da ovi odlični uslovi neće odmah biti dostupni svima.

"Fond za nauku ima visoke kriterijume za ocenjivanje i selekciju projekata koji će biti finansirani. Za PROMIS smo imali 585 prijava projekata od kojih će biti finansirano 59. Uskoro otvaramo program IDEJE za koje takođe očekujemo veliko interesovanje i broj prijava. Svi koji nisu dobili finansiranje u okviru PROMISa moći će da apliciraju za IDEJE, a dogodine otvaramo i program Razvoj koji će biti imati propisane teme i istraživačke izazove koji su bitni državi, nauci i privredi", zaključuje Đurić Jovičićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: