Gigant zabranio prodaju milion proizvoda: Tvrdili da štite od koronavirusa

Amazon je objavio da je proteklih nedleja zabranio prodaju milion proizvoda zbog tvrdnji da leče bolest uzrokovanu koronavirusom odnosno da štite od zaraze.

Izvor: novac.jutarnji.hr

Petak, 28.02.2020.

16:30

Gigant zabranio prodaju milion proizvoda: Tvrdili da štite od koronavirusa
Foto: Epa, Justin Lane

Do sada je širom sveta od zaraze koronavirusom umrlo najmanje 2.797 ljudi. Prvi slučaj zaraze zabeležen je krajem prošle godine na pijaci u kineskom gradu Vuhanu a danas broj novih slučajeva u drugim zemljama premašuje one u toj azijskoj zemlji.

Amazon je pod lupom zbog proizvoda koji se prodaju na njegovoj platformi uz tvrdnje da nude pouzdanu zaštitu od zaraze.

Italijanske vlasti podnele su ove nedelje krivičnu prijavu protiv trgovaca koji su obmanjivali kupce takvim tvrdnjama, prodajući zaštitne maske i dezinficijense po povećanim cenama.

Italija beleži najviše slučajeva zaraze koronavirusom u Europi i uvela je karantin u nekoliko gradova kako bi obuzdala njegovo širenje.

Brojne apoteke su ostale bez zaštitnih maski i dezinficijensa, te su ih građani počeli kupovati na internetu, i to po nerealno visokim cenama, prenosi Jutarnji.

"Cena zaštitne maske na internetu porasla je s jednog evrocenta na 10 evra, a litrena boca dezinfekcijskog sredstva sa sedam evra u prošloj nedelji na 39 evra u utorak", rekla je u sredu zamenica milanskog državnog tužioca Ticijana Sicilijano.

Rojtersov novinar proverio je cene na internet stranici za upoređivanje, utvrdivši da trgovac na Amazonu prodaje paket od 10 zaštitnih maski američkog 3M-a za 128 dolara. Donedavno je prosečna prodajna cena paketa iznosila 41,24 dolara, prema podacima na internet stranici camelcamelcamel.

Dodatna provera tokom dana pokazala je da proizvod više nije dostupan, navodi Rojters.

"Amazon ne toleriše 'naduvavanje cena'", utvrdila je u saopštenju predstavnica američke kompanije. Pozvala se na politiku kompanije prema kojoj informacije o proizvodu moraju biti tačne i naglasila da Amazon može ukloniti ponude ako utvrdi da narušavaju poverenje kupaca.

To važi i za cene "značajno više od onih koje su se u prethodnom razdoblju tražile za određene proizvode, na Amazonu ili izvan njega", dodala je.

U kompaniji nisu želeli da pojasne kako izračunavaju taj cenovni plafon. Napomenuli su da prate skokove cena i neistinite tvrdnje o proizvodima kombinacijom automatizovane i ručne analize ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: