U Srbiji 2,93 miliona zaposlenih: U ovim sektorima najveći rast

U četvrtom kvartalu 2019. godine u Srbiji je bilo 2,93 miliona zaposlenih i 314,1 hiljada nezaposlenih lica.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2020.

16:22

U Srbiji 2,93 miliona zaposlenih: U ovim sektorima najveći rast
Foto: Depositphotos, rachwal

Kako se navodi u rezultatima ankete o radnoj snazi koju je objavio danas Republički zavod za statistiku stopa zaposlenosti u tom periodu bila je 49,7 procenata, dok je stopa nezaposlenosti iznosila 9,7 odsto.

Poredeći podatke za ovaj kvartal sa situacijom godinu dana ranije, RZS je konstatovao da je međugodišnji rast broja zaposlenih bio 120,9 hiljada, a da je nezaposlenost smanjena za 102,5 hiljada ljudi.

"Rast broja zaposlenih ujednačen je u svim regionima Srbije, pri čemu je dominantniji kod lica starijih od 45 godina, kao i kod lica sa srednjim stepenom obrazovanja", navodi se u saopštenju RZS i dodaje da je najveći rast zaposlenosti bio je u Prerađivačkoj industriji i u sektoru Građevinarstvo.

U ovom periodu u odnosu na 3. kvartal 2019. godine zaposlenost je rasla samo u Beogradskom regionu, navodi RZS i dodaje da je razlog tome što su neaktivna lica prešla u kategoriju zaposlenih jer je broj nezaposlenih ostao nepromenjen.

Gledajući međukvartalno, broj zaposlenih žena uvećan je za 13,1 hiljadu dok je broj zaposlenih muškaraca manji za 13,6 hiljada.

Najveći međukvartalni rast zabeležen je u sektoru Trgovina na veliki i malo i popravka motornih vozila gde je radilo 34,3 hiljade lica više, a najveće smanjenje zaposlenosti pretrpela je poljoprivreda gde je bilo 38,2 hiljade zaposlenih manje nego u trećem kvartalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: