"Ulaganja u infrastrukturu doprineće još većem privrednom rastu"

Sprovedene reforme važne su za dalje investicije i verujemo da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti još većem privrednom rastu Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2020.

15:14

Foto: Depositphotos, Rangizzz

To je danas rekao šef misije MMF-a Jan Kes Martejn u razgovoru s potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Reforma železničkog i drumskog sektora, ulaganja u nove auto-puteve i pruge, infrastrukturni projekti u oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja, ali i napredak Srbije na Duing biznis listi SB o uslovima poslovanja i rast građevinske industrije bile su teme današnjeg sastanka sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn.

Mihajlovićeva je kazala da je zahvaljujući stabilnom budžetu i ekonomskoj i političkoj situaciji Vlada Srbije pokrenula novi investicioni plan 2020-2025, vredan 16 milijardi evra samo u infrastrukturi.

"Sproveli smo reformu železničkog sektora, što nam omogućava ulaganja u projekte izgradnje i rekonstrukcije pruga. Vrednost projekata koji su u toku iznosi oko milijardu evra za 370 km pruga, u pripremi je projektno-tehnička dokumentacija za još 520 km pruga u vrednosti od 1,9 milijardi evra i u planu je da se rekonstruiše još oko 850 km pruga, a vrednost tih projekata se procenjuje na 3,3 milijarde evra. Infrastrukturno i transportno povezivanje najvažniji je deo naših ekonomskih aktivnosti", rekla je ministarka.

Ona je podsetila da je prošle godine završen Koridor 10, kao i deonica auto-puta "Miloš Veliki" do Čačka, da je započela izgradnja četiri nova auto-puta u ukupnoj dužini od 240 km, kao i da se radi dokumentacija za još pet auto-puteva u ukupnoj dužini od 305 km.

"Radimo i na reformi putnog sektora, a sve u cilju kvalitetnijeg održavanja putne mreže, ali i dobijanja profitabilnog javnog preduzeća, koje će efikasnije poslovati i imati jasno definisane obaveze i odgovornosti", dodala je Mihajlovićeva.

Na sastanku je bilo reči i o ulaganjima u vazdušni i vodni saobraćaj, a ministarka je kazala da je od njihovog poslednjeg susreta otvoren treći međunarodni aerodrom i da su u planu i nove investicije, pre svega u novi kontrolni toranj na Aerodromu "Nikola Tesla", ali i na Aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu.

"Mnogo ulažemo i u vodni saobraćaj, više od 300 miliona evra iznose te investicije, a projekti su usmereni kako na lučku infrastrukturu, tako i na regulaciju reke Dunav i rekonstrukciju brodskih prevodnica", kazala je Mihajlovićeva.

Na sastanku je konstatovano da je Srbija ostvarila napredak na Duing biznis listi u vezi s izdavanjem građevinskih dozvola i da se po tome nalazi na devetom mestu na svetu, ali je rečeno i da će uskoro biti usvojen akcioni plan Vlade kako bi i ostale oblasti koje lista meri ostvarile napredak.

"Građevinarstvo zauzima značajnu ulogu u rastu BDP-a. Za nas je, pored uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, od velike važnosti uvođenje e-katastra i e-planova, čime ćemo ovu oblast učiniti još efikasnijom", rekla je Mihajlovićeva.

Šef misije MMF je istakao da su sprovedene reforme važne za dalje investicije i privredni napredak. "Upoznati smo s tim da Srbija kreće u novi investicioni ciklus i da infrastruktura predstavlha veliki deo tog plana. Verujemo da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti daljem privrednom rastu zemlje", rekao je Jan Kes Martejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: