Depozit na staklo, konzerve, limenke: Ekologija ili udar na džep građana? VIDEO

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović izjavio je da će izmene Zakona o ambalaži doneti čiste reke, zdravu hranu i zdravu životnu sredinu.

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

10:40

Depozit na staklo, konzerve, limenke: Ekologija ili udar na džep građana? VIDEO
Foto: Depostiphotos, Andreus

Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži predviđa da za plastične flaše od jogurta, vode, sokova, konzerve, limenke i staklenu ambalažu, građani ostavljaju depozit u trgovinama. Kada upotrebljena pakovanja vrate u radnju, od prodavaca će nazad dobiti svoj novac.

Abramović je naveo i da će cenu kaucije odrediti kroz ekonomske studije, da će se ozbiljno razmatrati kako da se stavi depozit da ne bude opterećujuće za građane.

"Trenutno već postoji uračunatost u same proizvode. Kada se preračuna to, videćemo da li će biti realnog povećanja ili će se samo u okviru postojeće cene prikazati depozit", rekao je Abramović.

Naveo je da je finalno uvođenje sistema planirano u roku od dve godine jer je potrebno da se uspostavi pravni i organizacijski sistem.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Popović rekao je da moramo da podignemo svest potrošača, ali da su ove izmene možda preuranjene.

"Nije u praksi da se radi podzakonski akt, a da se raspravlja o Zakonu", rekao je Popović

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: