Kad carinik ne može da identifikuje zaplenjeno meso: Šta se sve uvozi u Francusku?

Stanovnik Francuske u proseku godišnje pojede između 80 i 90 kilograma mesa.

Izvor: HRT

Nedelja, 23.02.2020.

11:13

Kad carinik ne može da identifikuje zaplenjeno meso: Šta se sve uvozi u Francusku?
Foto: Depositphotos/OndrejProsicky

Ali na jelovniku tamošnjih gurmana našlo se i meso zaštićenih životinja pa bi mnogi zbog toga mogli biti kažnjeni. Meso majmuna i mravojeda doprema se ileganim kanalima, pa carinci takve pošiljke pokušavaju da otkriju.

Francuski gurmanluk ne poznaje granice, čak i kada je reč o mesu divljih životinja, prenosi HRT. Majmun, krokodil, mravojed - samo su neke od životinja čije se meso ilegalno unosi u Francusku iz Afrike ili Azije, a sve kako bi se našlo na tanjiru.

Radnici carine zbog toga su dodatno oprezni i pojačali su nadzor. Nailaze na čoveka koji je doneo 20 kilograma ribe koja je dopuštena, ali meso koje želi da unese u zemlju strogo je zabranjeno. Carinici su zaplenili 20 kilograma mesa koje ne mogu ni da identifikuju. Meso je pakovano u plastične vreće, a gospođa tvrdi da je meso kupila na pijaci. Čini se da je reč o mesu različitih reptila i majmuna.

Svake godine carinici samo na pariskim aerodromima zaplene više od sedam tona različitih vrsta mesa životinja na koje je lov zabranjen.

"Sva ova roba u maloprodaji postiže cenu veću od 100 evra za kilogram. Jedno je kada porodica unose malo mesa radi proslava i tradicije, ali ostalo je krijumčarena roba koja završi u pariskim restoranima i na drugim mestima", kaže Izabel Dinokur, direktorka carine zadužena za kontrolu.

Radnici carine su samo u jednom danu zaplenili dimljeno meso majmuna, antilope, ali i mravojeda, koji je pred izumiranjem zbog enormnog izlova.

Svake godine se u svetu zapleni do 13 miliona tona mesa divljih životinja, ne uključujući azijske zemlje. Stručnjaci upozoravaju da se takvom divljem uvozu mora stati na kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: