Povećana naplata poreza: Švajcarska finansira popis nepokretnosti u Srbiji

Švajcarska vlada finansira popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji, u okviru programa "Reforma poreza na imovinu", saopšteno je iz programa.

Izvor: Beta

Nedelja, 23.02.2020.

09:29

Povećana naplata poreza: Švajcarska finansira popis nepokretnosti u Srbiji
Foto: Depositphotos/tab62

Trenutno je u 13 opština angažovano 36 popisivača nekretnina, a u ostale 22 opštine popis će početi tokom marta, najavila je stručnjak švajcarskog programa Jelena Holcinger.

Plan je da se ceo posao završi do kraja ove godine i da što je moguće više nekretnina bude u sistemu poreske evidencije.

"U prethodne tri godine radili smo sa 44 opštine u celoj Srbiji, na ažuriranju baze podataka o nekretninama, a pet najboljih nagradili smo i sa milion franaka. Iako nagradnog fonda više nema veliki broj njih je ipak tražio da se popis nepokretnosti nastavi, jer su svesni koliko je porez na imovinu važan za opštinske budžete", kazala je ona.

Procene su, kako je ukazala, da u zavisnosti od opštine do opštine, ima od 10 do 30 procenata nekretnina koje su van poreske evidencije. Sve opštine koje su bile u programu "Reforma poreza na imovinu" povećale su procenat naplate tog poreza i nijedna od njih nije podigla iznose poreza, navodi se u saopštenju programa "Reforma poreza na imovinu".

Vranje je u 2019. godini od poreza na imovinu naplatio 235 miliona dinara, što je za 36 odsto više nego prethodne godine, a u Ćupriji je na ime ovog poreza naplaćeno 158 miliona, što je u odnosu na 2018. godinu uvećanje za 35 odsto. U Kraljevu je porez na imovinu prošle godine doneo 309 miliona dinara, i to je povećanje od 12 procenata u odnosu na godinu pre, dok su u Topoli naplatu ovog poreza podigli za devet odsto, odnosno 72 miliona dinara ukupno.

"U prvom ciklusu na terenu je radio 321 popisivač, i evidentirano je oko 100.000 novih nekretnina", tvrdi Jelena Holcinger.

Prema iskustvu švajcarskog programa najveći problemi sa kojim se opštine susreću kada je reč o porezima na imovinu su neprijavljivanje kvadrature kao i promene na vlasništvu, kao što su na primer, prodaje ili ostavinska rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: