Zašto je jelen s boce poznatog pića završio na sudu?

Švajcarski Zavod za intelektualno vlasništvo blokirao je pokušaj nemačke kompanije da primenu svog logotipa proširi izvan klase koja obuhvaća alkoholna pića.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

10:59

Zašto je jelen s boce poznatog pića završio na sudu?
Foto: Depositphotos, suslik83

Zbog ovoga je ceo slučaj završio na sudu.

Švajcarski Federalni zavod za intelektualno vlasništvo zauzeo je stav da logotip Jegermajstera, koji prikazuje jelena s krstom između rogova, može biti uvredljiv za pripadnike hrišćanske religijske zajednice jer se simbol krsta nalazi na svakoj boci ovog biljnog likera. Vođen ovakvim stavom, Zavod je blokirao pokušaj nemačke kompanije da svoj žig proširi i izvan klase koja obuhvaća alkoholna pića, prenosi Klix.

Međutim, švajcarski sud je drugačije zaključio. Sud je odbacio predlog švajcarskog Federalnog zavoda za intelektualno vlasništvo, koji je zahtevao restriktivniju primenu Jegermajster logotipa, tvrdeći da njegov izgled vređa religiozne osećaje kod dela građanstva ove države.

Oni su, naime, u odluci naveli da iako logotip potiče iz jedne hrišćanske priče, za savremenog potrošača on je isključivo povezan s alkoholom jer je intenzivna upotreba žiga za obeležavanje likera Jegermajster, tokom vremena oslabila religiozni karakter kakav je ova slika nekada imala te danas njome ničija religioznost ne može biti povređena, prenosi Foks njuz.

Ipak, za vizualni identitet ovog rado konzumiranog likera, nemačka firma zaista može zahvaliti jednoj drevnoj priči.

Poreklo jelena sa slike veže se za legendu o Svetom Hubertu, koja datira iz osmog veka.

Naime, pre nego što je postao Apostol Ardena, Sveti Hubert bio je strastveni lovac. Prema priči, na Veliki petak, goneći jelena kroz šumu, Sveti Hubert je doživeo priviđenje u kojem mu se ukazala slika raspeća sa krstom između rogova jelena, a božanski glas mu se obratio i naveo ga da se prikloni hrišćanstvu.

Ova će legenda nastaviti da živi i u 21. veku jer će Jegermajster, nakon odluke švajcarskog suda, biti slobodan da svoj logotip koristi za obeležavanje svih svojih proizvoda i promotivnih aktivnosti na teritoriji Švajcarske, uključujući kozmetiku, mobilne telefone i telekomunikacione usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: