"Petina novca iz budžeta za zdravstvo" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

10:09

Foto: Tanjug, Dragan Kujundzic

Vrednost radova, započetih 17. januara, je pet miliona evra, a tri zgrade koje pripadaju Infektivnoj klinici biće obnovljene do marta naredne godine.

U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja još jednog objekta, a za to će, prema najavama, biti izdvojeno 15 miliona evra.

Predsednik je rekao da je potrebno i još novca za mašine i najsavremenije uređaje kao i za desetak lekara i dvadesetak medicinskih sestara.

Dodao je da da na zdravstvo odlazi petina budžeta i dodao da će sledeće godine biti povećane plate.

"Na plate odlazi 950 miliona, a još milijardu i 200 miliona na lekove i potrošne materijale. Samo da imate u vidu kolika su ulaganja države u zdravstvo. To je skoro pa duplo više od budžeta Republike Srpske. Trudimo se da stvari promenimo na bolje", rekao je Vučić.

Istakao je da su ostvarene i značajne uštede u nabavci lekova, kao i da država nikada više novca nije izdvajala za lečenje dece u inostranstvu, iako se, ističe, trudi da im ovde obezbedi najbolje uslove za lečenje.

Značajna ulaganja u države u zdravstvo ilustrovao je podatkom da je to skoro pa duplo više od budžeta Republike Srpske, i više od budžeta Crne Gore. "Vidi se da se trudimo da stanje popravljamo. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, radili su u nemogućim uslovima", rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da se nedaleko od klinike, gradi novi KCS, kao i da je već mnogo novca uloženo u opremu, Iks, Gama nož, akceleratore...

"To su važne stvari. Infektivna klinika je od značaja za celu Srbiju, posebno kada imate u vidu da je moguće pojavljivanje različitih virusa, zaraznih bolesti... Ako postoji neka zgrada i klinika da je bila toliko prokazana u javnosti, to je Infektivna, koja je stvarno bio užasna", rekao je Vučić.

Podsećamo, zdravstvo Srbije će dodatno biti približeno evropskim standardima kroz investiciju od 600 miliona evra u tri nova klinička centra u Vojvodini, Beogradu i Kragujevcu, šest specijalnih klinika i 19 izgrađenih i rekonstruisanih opštih bolnica širom zemlje.

Predsednik je rekao da je Srbija je prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice i dobila na njih kamatu od svega 3,84 odsto i istakao da je to veliki uspeh za našu zemlju.

Srbija je juče emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, a Vučić je naglasio da smo time, odnosno tako niskom kamatnom stopom, kao zemlja puno postigli i da nas to svrstava među najrazvijenije zemlje.

Dodao je da ranije nismo mogli da dobijemo tako nisku kamatu i ponovio da očekuje da Srbija do kraja godine od agencije Standard and Purs dobije investicioni rejting, kao i da agencije Fič i Mudis to prate. Vučić je podsetio da će nas uskoro i JP Morgan staviti na indeks za tržišta u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: