Evo kako se kretao odnos snaga na tržištu mobilnih telefona u poslednjih 25 godina VIDEO

Prodaja mobilnih telefona, iako zastupljena u jednom kraćem vremenskom periodu, donela je brojne smene na listi najprodavanijih i promene trendova.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 17.02.2020.

12:54

Evo kako se kretao odnos snaga na tržištu mobilnih telefona u poslednjih 25 godina VIDEO
Foto: Epa, Wu Hong

U zanimljivom videu možete pogledati kako se kretao poredak najpopularnijih proizvođača u zadnjih 15 godina, rangiranih po ukupnoj prodaji te godine.

Prikaz počinje u 1994. godini kad tržištem dominiraju tri proizvođača, a lider je američka Motorola s više od 19 miliona prodatih uređaja.

Smena na vrhu dešava se tri godine kasnije kad se na prvo mesto probija Nokija koja na njemu suvereno ostaje do 2011. godine. Lidersku poziciju tada preuzima korejski Samsung koji u najboljim svojim godinama ima i po 440 miliona, prenosi Klix.ba.

Danas megapopularni Epl na listu dolazi tek 2010. godine. Prodaja Ajfona postaje globalni fenomen i kompaniju lansira do visokog drugog mesta sa oko 215 miliona prodatih uređaja.

Zanimljivo je pratiti kako u poslednjoj deceniji dolazi do pojave i ubrzanog rasta kineskih proivođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: