Ovo je noćna mora globalne modne industrije

Tvorci luksuzne robe susreću se sa velikim gubicima zbog epidemije koronavirusa, dok nove kolekcije nešto pristupačnije robe kasne mesecima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

11:25

Ovo je noćna mora globalne modne industrije
Foto: Depositphotos/Olenka

"Očekuje nas bar četiri meseca izuzetno teškog poslovanja", rekao je Flavio Sereda, generalni direktor investicione banke Džefriz.

Globalna modna industrija vredi dva biliona funti (odnosno 1,5 biliona dolara) i donosi Velikoj Britaniji više od 30 milijardi funti na godišnjem nivou, objavio je BBC.

Kako navode iz investicione banke Džefriz, kineski potrošači zaslužni su za 80 odsto rasta na tržištu.

"Ovo je noćna mora!", navodi Sereda.

Moć kineske potrošnje porasla je tokom poslednje decenije i sada čini 38 odsto prihoda globalne modne industrije. Poređenja radi, 2003. godine, u trenutku kada je izbila epidemija SARS-a, kineski potrošači činili su oko osam odsto tržišta.

I sve do 23. januara ove godine, tržišne prognoze izgledale su dobro.

Ali sada, kada su neki kineski gradovi potpuno zatvoreni i kada ima još slučajeva širenja virusa (statistika od petka kaže da je preko 63.000 ljudi zaraženo virusom, dok je život izgubilo preko 1.300), tržni centri su pusti, radnici su kod kuće, a u industrija luksuznih dobara su ozbiljno zabrinuti.

Međutim, Sereda smatra da će se modna industrija definitivno oporaviti, naglašavajući važnost potrošnje za globalni rast.

Ipak, on misli da oporavak može potrajati do leta, dok potrošači ne krenu opet normalno da kupuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: