Evro dnevno: Ovaj grad ima više korisnika godišnjih karata javnog prevoza nego automobila

Godišnja karta za prevoz u Beču košta 365 evra i popularnija je nego ikad, jer je 852.000 građana poseduje, što je povećanje za više od 30.000 za jednu godinu.

Izvor: klix.ba

Subota, 15.02.2020.

13:58

Evro dnevno: Ovaj grad ima više korisnika godišnjih karata javnog prevoza nego automobila
Foto: Epa/CHRISTIAN BRUNA

Time već četvrtu godinu u Beču ima više korisnika godišnjih karata nego registrovanih automobila.

"Zadovoljni smo ovim pozitivnim razvojem, sistemi javnog prevoza koji tako dobro funkcionišu ključni su doprinos zaštiti klime u našem gradu. Svako ko se odluči za kartu javnog prevoza, a ne za automobil, uštedi svake godine 1,5 tona ugljen-dioksida štetnog za klimu", rekla je članica gradske vlade za javni prevoz Uli Sima.

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i pet metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1.150 kilometara.

Putnici se voze do najudaljenijih delova Beča i to po veoma niskoj ceni: godišnja karta iznosi samo jedan evro po danu, što je u poređenju s drugim metropolama najjeftinija ponuda, piše potal Klix.ba.

U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 evra, u Hamburgu 1.988 evra, a u Londonu oko 4.000 funti.

Kako bi javni prevoz i u budućnosti ostao privlačan za putnike, bečko javno preduzeće Wiener Linien će u narednoj godini uložiti 368 miliona evra u proširenje ponude i mere zaštite okoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: