Rupe iz januara krpimo u februaru: Znate li šta je izazov februarske štednje?

Januar je među mnogima poznat kao najskuplji mesec u godini.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2020.

12:25

Rupe iz januara krpimo u februaru: Znate li šta je izazov februarske štednje?
Foto: Depositphotos, sqback

Praznici, kupovina poklona i bogata trpeza dosta udare po novčaniku. Zato je februar pravi trenutak da se finansijski "stane na noge".

Finansijski blogeri godinama unazad preporučuju "izazov februarske štednje".

Kako piše Ju-Es njuz, februar je najkraći mesec u godini, prazničnim kupovinama je došao kraj i sada je pravi trenutak da se finansije vrate na pravi put.

Savetuju praćenje troškova, smanjivanje troškova energije, "novčanu dijetu", revidiranje računa i ulaganje veće količine novca u štednju.

Praćenje troškova

Ovo je "bolan" proces, ali se isplati na duge staze. Potrebno je da u toku meseca pratite koliko novca trošite, a to uključuje račune plaćene i kešom i karticama. Mnogi, tek posle detaljnijeg praćenja potrošnje, shvate koliko zaista novca "bace niz vodu".

Veliki broj ljudi ostane u "šoku" i sledeći put dva puta razmisle pre nego što olako izvade novčanicu ili karticu.

Postoji više načina na koji možete da pratite troškove. Zapisivanje na papir ili korišćenje neke od aplikacija za štednju na mobilnom telefonu može pomoći, a na Vama je da izaberete koji Vam najviše odgovara.

Smanjite potrošnju energije

Don Mari Džozef, direkorka firme za nekretnine iz Mičigena, kaže da podržava "Izazov febuarske štednje".

"Iako mnogi nisu oduševljeni konceptom ovog izazova, to je odlična stvar i zapravo bi vam mogla pomoći u smanjenju troškova", kaže ona.

Posebno ističe ideju smanjene potrošnje električne energije i gasa.

"Uložite napore da gasite svetla koja vam ne trebaju. Ovo je i odlična prilika da starije sijalice zamenite štednim LED sijalicama", predlaže.

"Ugasite termostat. Američko Ministarstvo energetike procenjuje uštedu od oko jedan odsto na računu za energiju kada spustite termostat samo za jedan stepen, pod pretpostavkom da ga držite sniženim osam sati. Držite termostat nižim za, recimo, pet stepeni, i možete videti kako bi to moglo da pomogne vašem računu.

"Nošenje džempera u kući ili pokrivanje ćebetom može da smanji vaše troškove. Nakon decembarskog prazničnog računa, bićete srećni kada vidite manji račun u februaru", ističe ona.

Novčana dijeta

"Izazovite sebe da jedete nove stvari koje su jeftinije i mogu se napraviti kod kuće", predlaže finansijska savetnica Vendi Teril.

Posebno je bitno stati na kraj impulsivnoj kupovini. To znači da nećete potrošiti ni dinar više nego što bi trebalo ako sebi ne ostavite period od 24 sata da dobro razmislite da li vam je to što želite zaista i ono što vam treba.

Često je potrebno malo vremena da bi shvatili da često "bacimo" novac na nešto što želimo, ali nam zapravo nije neophodno.

Novčana dijeta, naravno, ne znači da nećete trošiti ništa. Međutim, ako umesto odlaska uz bioskop, i kupovinu skupih grickalica i pića, film pogledate kod kuće, već ste na putu uštede.

Revizija računa

"Koristite kablovsku, ali gledate samo tri kanala? Promenite svoj paket, pregledajte svoju kreditnu karticu i izvode iz banke kako biste videli šta se dešava sa automatskim plaćanjem. Ponekad se prijavimo za neki program, ne uspevamo da ga koristimo ili zaboravimo da otkažemo pretplatu. To je novac koji izlazi kroz vrata za koja čak ni ne znate", kaže Teril.

Dodaje da postoje i programi koje plaćamo i ne koristimo, ali bi trebalo.

Jedan od primera je članarina za teretanu, pa zašto ne bi iskoristili priliku i konačno krenuli da vežbamo?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: