Hrvati kasne: Evropska komisija pokrenula postupak protiv komšija

Evropska komisija je uputila zvaničnu opomenu Hrvatskoj i pozvala je da ispuni svoje obaveze izveštavanja o ciljevima povećanja energetske efikasnosti.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.02.2020.

11:50

Hrvati kasne: Evropska komisija pokrenula postupak protiv komšija
Foto: Depositphotos, ifeelstock

Hrvatska je bila dužna da to uradi do 30. aprila 2019. godine.

"Evropska komisija je odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske upućivanjem službene opomene zbog neispunjavanja obaveze izveštavanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske efikasnosti", objavila je EK u sredu.

Hrvatska još nije podnela godišnji izveštaj o napretku za 2019. kako nalaže Direktiva o energetskoj efikasnosti, za koji je rok bio 30. april prošle godine, precizira hrvatska novinska agencija (HINA).

Dodaje da bez tog izveštaja Evropska komisija ne može da procenitnapredak pojedinih država članica, kao ni napredak EU u celini u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske efikasnosti za 2020.

Hrvatska ima rok od dva meseca da odgovori EK, a u protivnom Komisija može da odluči da joj uputi obrazloženo mišljenje.

Evropska komisija jedanput mesečno objavljuje paket odluka o povredama prava EU, u kojima preduzima pravne radnje protiv država članica koje se ne pridržavaju obaveza u skladu s pravom EU.

Prvi korak u postupku je upućivanje službene opomene. Ako opomena ne urodi željenim rezultatom, Komisija preduzima sledeći korak i upućuje obrazloženo mišljenje, a treći korak je upućivanje predmeta na Sud EU, čije su odluke obavezujuće, objašnjava se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: