Soros upozorava: Si je pretnja za EU

Kineski predsednik Si Đinping predstavlja "pretnju" za Evropsku uniju i njene vrednosti, navodi milijarder Džordž Soros u juče objavljenom autorskom tekstu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.02.2020.

07:28

Soros upozorava: Si je pretnja za EU
Foto: Epa/OLIVIER HOSLET

Soros dodaje da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista "pretnju" iz Kine.

On ističe da će dozvoljavanje Huavejeve 5G mreže u Evropi omogućiti Kini da "ucenjuje" i "sabotira" EU u budućnosti.

Soros tvrdi da je Velika Britanija posebno osetljiva na kinesku pretnju nakon Bregzita.

Evropska unija mora da pomogne Eriksonu i Nokiji da izgrade 5G mreže tako da ne bude zavisna od Kine u tom pogledu, zaključuje milijarder.

I EU i Britanija dozvolili su Huaveju da uvede svoju 5G mrežu, ali ističu kako neće dozvoliti da on bude jedini pružalac 5G usluga, dok su SAD kritikovale takvu odluku.

Soros ističe da je nakon Bregzita u Velikoj Britaniji naročito velika želja da se prigrli Kina, jer britanski premijer Boris Džonson želi da se distancira od EU što je više moguće i da izgradi slobodno tržište nesputano EU regulacijama, preneo je Tanjug. U tekstu stoji i da je kompanija Huavej sa dolaskom Sija na vlast izgubila autonomiju koju je imala do sada, kao i da svaka kineska kompanija mora da sluša naređenja Komunističke partije.

U tekstu se navodi i da će se Si sastati sa šefovima država i vlada 27 članica EU na samitu EU i Kine u Lajpcigu u septembru. Dodaje se da Evropljani moraju da shvate da će kineski predsednik odneti potrebnu političku pobedu ukoliko ga evropski šefovi država i vlada ne pozovu na odgovornost i ne dovedu u pitanje njegovo nepoštovanje ljudskih prava, posebno na Tibetu, Sinđijangu i u Hongkongu.

"Samo kinesko političko rukovodstvo može da odlučuje o Sijevoj budućnosti. Šteta naneta njegovim pogrešnim rukovanjem epidemijom koronavirusa postala je toliko vidljiva da to sigurno prepoznaju i kineska javnost i Politbiro. EU ne bi trebalo svesno da olakša njegov politički opstanak", zaključuje Soros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: