Sud odlučio: Pušačima manje plate

Kompanija koja je prestala da svojim zaposlenima plaća vreme koje provedu na pauzama za pušenje dobila je slučaj na Španskom vrhovnom sudu.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2020.

19:40

Sud odlučio: Pušačima manje plate
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Energetska kompanija Galp kaže da je postupala po zakonu te zemlje kada je oduzimala vreme provedeno van prostorija iz ukupnog broja radnih dana zaposlenih.

Sindikat koji je slučaj predao sudu planira da uloži žalbu na odluku.

Nedavne izmene španskog zakona zahtevaju od kompanija da beleže ulaze i odlaske zaposlenih sa radnog mesta.

Nadgledanje je uvedeno kako bi bila sprečena eksploatacija radnika i povećana fleksibilnost u radnom vremenu navedenom u ugovoru. Takođe je trebalo da se bavi španskim problemom neplaćenog prekovremenog rada.

Naime, u 2019. godini gotovo tri miliona sati prekovremenog rada nikada nisu plaćeni, piše Bi-Bi-Si.

Ipak, zahtev je imao nepredviđene posledice za otprilike 10 miliona pušača u Španiji.

Snimanjem kada zaposleni ulaze i izlaze iz kancelarije, kompanije mogu da izračunaju koliko vremena radnici provode za stolom.

Španski vrhovni sud oslanjao se na prethodnu presudu da radnici nemaju pravo na plaćenu pauzu za cigarete, kafu ili doručak. Španski radnici rade više sati godišnje od većine ostalih Evropljana, osim Italije i Portugala.

Prosečan radnik u Španiji 2018. godine radio je 1.701 sat, Nemac 1.363, a Britanac 1.538

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: