Iznenađenje od milijardu dolara: Na jugu Srbije leže tone zlata

Kanadska firma Medgold risorsiz ranije je nagovestila da je pronašla indikatore da se u južnoj Srbiji nalaze nalazišta plemenitih metala.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.02.2020.

09:20

Iznenađenje od milijardu dolara: Na jugu Srbije leže tone zlata
Foto: Depositphotos, AntonMatyukha

Istraživačka firma je sada i potvrdila te rezultate, pa je sada sigurno da na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom ima zlata, pišu Novosti.

Oni su na samo jednoj lokaciji u okviru projekta po nazivu Tlamino pronašli oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno 19,3 tone zlata, vrednih nešto više od milijardu dolara, a ispitivanja te oblasti se i dalje nastavljaju.

Kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Inače, Medgold risorsiz je u okviru projekta Tlamino pronašao i sloj rude od oko 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: