Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 počinje uskoro, priprema se teren VIDEO

Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 trebalo bi da počne uskoro, rečeno je za portal Kliks iz "Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine".

Izvor: klix.ba

Sreda, 29.01.2020.

15:08

Probijanje tunela Ivan na auto-putu A1 počinje uskoro, priprema se teren VIDEO
Foto: Ilustracija, Depositphotos, diyan_nenov,

Kako je objašnjeno za portal, priprema se teren, a poseban zahvat dešava se s južne, hercegovačke strane tunela, koji će se probijati ispod postojećeg istoimenog tunela na magistrali M17.

Ranije je iz "Autocesta FBiH" rečeno da će radovi početi u januaru 2020. godine.

Tunel Ivan biće značajan deo auto-puta na dionici Tarčin – Konjic, poddeonici Tarčin – Ivan. Ovaj tunel biće dvocevni sa po dve trake i proći će kroz planinski prelaz Ivan-sedlo.

Ukupna dužina desne tunelske cevi je 1.721 metar, dok je leva tunelska cev duga 1.761 metar, piše Klix.

S obzirom na to da auto-put s hercegovačke strane neće biti izgrađen po okončanju radova na tunelu, vozači će po izlasku iz tunela privremenom prometnicom ulaziti na put M17.

Sa severne strane dolaziće se deonicom auto-puta Tarčin - tunel Ivan dužine 4,9 kilometara, za čiju izgradnju je krajem 2019. godine objavljen tender.

Vrednost ugovora za izgradnju poddeonice Tunel Ivan je 57.628.570 evra, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a finansiran je sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,4 miliona evra.

Predviđeni rok izgradnje je 30 meseci, saopštili su iz "Autocesta FBiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: