"To jednostavno nije prihvatljivo": Komšijama treba više od veka da dostignu EU

Šef Kancelarije Svetske banke u BiH i Crnoj Gori Emanuel Salinas izjavio je da bi BiH, prema projekcijama, trebalo 100 godina da dostigne standard EU.

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2020.

11:05

Foto: Depositphotos, furian

To bi bio slučaj ukoliko bi bio nastavljen trenutni tempo ekonomskog rasta.

"To jednostavno nije prihvatljivo", rekao je Salinas za zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

On je precizirao da je rast u najvećoj meri zasnovan na potrošnji i građevinarstvu, što uzrokuje zabrinutost jer potrošnja nikada nije održiv izvor rasta i ne otvara vrstu radnih mesta kojima teže ljudi u BiH.

"Tako da je potreban brži rast i rast koji je osnovan na investicijama, a ne potrošnji. Da bi se to dogodilo, potrebne su brojne reforme da bi se omogućilo iskorišćavanje potencijala ekonomije BiH2, poručio je Salinas.

Prema njegovim rečima, trenutno u svetu ima samo šest zemalja u kojima je teže registrovati novo preduzeće nego u BiH, što ukazuje na vrstu potpuno nepotrebnih prepreka koje treba da budu uklonjene.

"Uvereni smo da BiH ima ogroman potencijal i samo je treba osloboditi nepotrebnih prepreka", zaključio je Salinas, prenose Nezavisne novine.

Pozdravljajući formiranje vlasti u BiH, Salinas je rekao da je Svetska banka spremna da pomogne u sprovođenju zajedničkog seta socio-ekonomskih reformi koje su najavile Republika Srpska i Federacija BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: