"Treba da se suočimo sa rizikom da budemo ispred provalije"

Glavni pregovarač Evropske unije (EU) Mišel Barnije upozorio na opasnost od naglog prekida odnosa između Velike Britanije i EU.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.01.2020.

14:21

Foto: Depositphotos, Aquir014b

Do problema može doći ukoliko dve strane tokom godine ne uspeju da postignu dogovor o budućim vezama posle Bregzita.

"Sada je završena prva faza", rekao je Barnije posle sastanka sa irskim premijerom Leom Varadkarom, nekoliko dana pre zvaničnog istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

"Ako do kraja godine ne postignemo dogovor, neće biti uobičajena situacija i status kvo. Treba da se suočimo sa rizikom da budemo ispred provalije, posebno po pitanju trgovine", rekao je evropski pregovarač.

U slučaju da Brisel i London ne postignu trgovinski dogovor, ekonomski odnosi dve strane će biti određeni prema propisima Svetske trgovinske organizacije, koji će biti manje povoljni jer će biti uvedeni carinski nameti na robu.

Barnije je rekao da London i Brisel nemaju mnogo vremena za postizanje dogovora tokom prelaznog perioda koji ističe krajem 2020. godine, kako je to tražio britanski premijer Boris Džonson.

Dve strane treba da se dogovore i o pitanjima bezbednosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Velika Britanija će u petak 31. januara biti prva zemlja koja napušta EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: