Ovako će izgledati pristupna saobraćajnica "Miloša Velikog": Koštaće manje od 10 miliona evra

U Velikoj sali Opštine prezentovan je Plan detaljne regulacije za izgradnju pristupne saobraćajnice "Gornji Milanovac - Petlja Takovo".

Izvor: B92

Subota, 25.01.2020.

14:20

Ovako će izgledati pristupna saobraćajnica
Foto: Pres-služba

O karakteristikama trase govorili su direktor Saobraćajnog instituta CIP gospodin Milutin Ignjatović i predsednik Opštine Dejan Kovačević.

Cela trasa biće sastavljena od deonice od "Tenka" do Klatičeva, u dužini od 4,7 kilometara i rekonstruisane trase od Klatičeva do Takova, dužine 5,3 kilometra.

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je trasa urađena veoma stručno, kao i da privreda nema zamerki, jer je širina kolovoza dovoljna za prolazak teretnih vozila.

"Plan je da nakon izgradnje pristupnice ukinemo teretni saobraćaj kroz centar grada i da ga prebacimo na pristupnu saobraćajnicu, na magistralu i auto-put, da naše firme na adekvatan način mogu da koriste auto-put ’Miloš Veliki’, kako postojeću trasu, koja je do sad završena, tako i buduću koja će se uraditi. Značajno je da je CIP uradio i više od onoga što je ugovorio i što će završiti kompletnu projektnu dokumentaciju pristupne saobraćajnice, do projekta za izvođenje", istakao je Kovačević.

On je takođe naglasio da je novi zakon mnogo olakšao put od eksproprijacije do izgradnje, jer visinu nadoknade za zemljište na trasi same saobraćajnice donosi Poreska uprava.

"Ono što je omogućeno građanima koji nisu zadovoljni visinom naknade je da u sudskom postupku traže veću cenu, ako za to ima opravdanosti. S obzirom na to da smo mi poslednjih godina radili eksproprijaciju zemljišta na 30 kilometara auto-puta koji prolazi kroz opštinu Gornji Milanovac i tada imali vrlo mali broj nezadovoljnih građana, verujem da ni za ovih 4,7 kilometara nećemo imati nikakav problem. Verujem da će građani biti zadovoljni cenom otkupa zemljišta, s obzirom na to da Poreska uprava ima više cene nego što one realno jesu", rekao je predsednik Kovačević i dodao da kompletan novac za otkup zemljišta opština dobija od Republike, jer je reč o putu prvog B reda, kao i da bi maksimalni iznos za radove na izgradnji pristupne saobraćajnice trebalo da bude ispod 10 miliona evra.

Direktor Saobraćajnog instituta CIP gospodin Milutin Ignjatović istakao je da bi radovi trebalo da počnu u aprilu, tamo gde je zemljište u vlasništvu opštine, kao i da će Milanovac dobiti put koji će trajati, ne pet nego 500 godina.
"Od ukupno 10 kilometara, pet kilometara je postojeći put, koji ćemo rekonstruisati, ispravićemo krivine, proširiti, napraviti bankine. Uslov je da nijednoj kući ne uskratimo dolazak na saobraćajnicu. Ostatak deonice biće nova saobraćajnica koja ide preko livada, tu ne rušimo nijedan objekat. Danas je bilo korisno čuti i zahtev privrednika koji traže da put zadovoljava veliku nosivost zbog šlepera. Opštini ćemo omogućiti da ima put koji će biti validan da može najveća opterećenja da trpi. Posle predaje ovog idejnog projekta treba da uradimo projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenja radova. Taj deo mi nećemo čekati, nego ćemo na ovom delu gde može, početi", rekao je Ignjatović.

Direktor Metalca i predsednik Privrednog saveta opštine Gornji Milanovac Dragoljub Vukadinović istakao je da je veoma zadovoljan prezentacijom pristupne saobraćajnice, koja će zadovoljiti potrebe privrede što se tiče nosivosti i broja vozila.

"Nama auto-put ne znači mnogo dok ne dobijemo pristupnu saobraćajnicu, čak ni za mala vozila, a da ne govorimo o šleperima, njima je nemoguće i doći. Jako je bitno da ta izgradnja počne u aprilu ili maju, kako je danas i rečeno, jer ono što se počne mora se i završiti. Ja ovaj auto-put čekam 45 godina, još tada su rekli biće za par godina, prema tome iščekaćemo i tih godinu i po dana da završimo saobraćajnicu. Mi kao Metalac imamo razgovore sa inostranim partnerima, ali uvek se spotaknemo oko odgovora gde nam je auto-put i železnica. Priključak za železnicu nemamo, ali bi bilo dobro da imamo auto-put i da možemo nastaviti zajednička ulaganja kako be se ovaj grad širio i dalje i povećavao broj stanovnika, a ne smanjivao", istakao je Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: