Ikarbus se vraća na berzu: Nova emisija, akcija 50 dinara

Akcijama Ikarbusa na Beogradskoj berzi ponovo će moći da se trguje od ponedeljka.

Izvor: B92

Petak, 24.01.2020.

13:11

Ikarbus se vraća na berzu: Nova emisija, akcija 50 dinara
Foto: Depositphotos/Kolobsek

To je rezultat sprovedenog unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR), rekla je danas u izjavi za Tanjug direktorka pravnih i opštih poslova Ikarbusa Tamara Barišić.

Akcijama, kojih je 2,9 miliona, trgovaće se od ponedeljka, a njihova indikativna vrednost je 50 dinara, dok će dalja cena zavisti od ponude i potražnje.

"Ikarbus je bio u teškoj finansijskoj situaciji, sa gubitkom većim od kapitala, pa su prethodne akcije izgubile vrednost, a novom emisijom akcija smo pokušali da izvršimo reprogram duga, da bar deo naših dugovanja pređe u akcije i da to bude neka zdrava osnova za buduće poslovanje", rekla je ona.

Ikarbus je završio sprovođenje UPPR tokom jeseni prošle godine, a akcije su upisane u registar nešto pre toga.

"Ovo je nova, prva emisija akcija i ponovo je na tržištu hartija od vrednosti kako bi svi naši akcionari mogli da trguju akcijama", rekla je ona i dodala da su konverzijom duga u kapital ranija dugovanja namirena.

Najveći akcionar Ikarbusa je Republika Srbija sa 26,9 procenata akcija, slede Fond za razvoj, banke, i neki raniji poverioci čiju su dugovi pretvoreni u kapital.

Prilika da se ponovo trguje akcijama Ikarbusa je očekivana i uobičajena, kaže Barišić.

"Što se tiče bolje situacije u Ikarbusu, najbolje bi bilo da imamo neki novi posao u proizvodnji autobusa, a samim tim bi se i vrednost akcija povećala i potražnja za akcijama bi bila veća", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: