Slovenija jača odbrambene kapacitete: Povećavaju vojsku na 9.000 pripadnika

Slovenačka vojska trebalo bi da za 15 godina bude uvećana za dve hiljade pripadnika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.01.2020.

08:25

Slovenija jača odbrambene kapacitete: Povećavaju vojsku na 9.000 pripadnika
Foto: Depositphotos, lurii

Do 2035. Slovenija bi udeo izdvajanja za obranu u BDP trebalo da poveća na propisani standard od dva odsto, navodi se u "Beloj knjizi" koju je predstavilo Mnistarstvo obrane.

U skladu s tim planovima Slovenija bi broj od 7.100 sadašnjih vojnika stalnog i rezervnog sastava postepeno povećavala na konačnih 7.500 vojnika u stalnom i 1500 u rezervnom sastavu, dok bi se izdvajanja za odbranu takođe povećala sa sadašnjih 1,01 odsto BDP na dva odsto.

Kako se navodi u dokumentu, najmanje 20 odsto izdvajanja za odbranu bilo bi namenjeno ulaganju u opremu i naoružanje kako bi se promenio sadašnji odnos u kojem se većina sredstava troši na plate i druge obveze, prenosi Hina.

U "Beloj knjizi" predviđeno je da slovenačka vojska bude u stanju da formira dve srednje bataljonske divizije, kako je već bilo predviđeno programom delovanja u okviru NATO operacija, a dopušta se i scenario ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, ako napori za privlačenje više kandidata u profesionalni sastav vojske ne budu uspeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: