Za avione raspona krila od 12 do 24 metra: Aerodrom "Rosulje" imaće dve poletno-sletne staze

Nedavno je vlasništvo nad aerodromima "Ponikve" i "Rosulje" preneto sa lokalnih samouprava Užica i Kruševca na preduzeće Aerodromi Srbije.

Izvor: RTS

Nedelja, 19.01.2020.

14:35

Za avione raspona krila od 12 do 24 metra: Aerodrom
Foto: Depositphotos/sommersby

Za aerodrom "Rosulje", površine 40 hektara, urađeni su projekat i zemljani radovi, uvedena je električna energija i završena pristupna saobraćajnica.

Novi aerodrom imaće dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara, a njegova namena biće, pre svega, za instrumentalno letenje.

"Grad će dobiti aerodrom kodne oznake 2-B što znači moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra", navodi za RTS direktorka Aerodroma "Rosulje" Dragana Pavlović.

Preduzeće "Aerodrom Rosulje" osnovano je pre 25 godina, a projekat izgradnje započet je 2007. godine.

Do sada je Kruševac, iz gradskog budžeta, u ovaj objekat uložio 250 miliona dinara.

"Omogućiće brži pristup domaćih i stranih investitora, svojih kompanija, njihovih menadžera, povećaće ukupnu atraktivost cele regije. S obzirom na to da u Kruševcu posluje veliki broj svetskih kompanija - 'Henkel', 'Kuper tajers', 'Lidl', 'Henkel grup', 'Valvolajn', 'Pompea', 'Tatra' - stvoriće se uslovi za još bolji poslovni ambijent i za dolazak novih investitora", ističe predsednik Privredne komore Rasinskog okruga Predrag Vukićević.

Aerodrom će unaprediti i turističku ponudu Rasinske regije. Gosti će lakše i brže dolaziti u Ribarsku i Vrnjačku Banju, posećivati srednjovekovne manastire kruševačkog kraja i planinu Jastrebac.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se pet kilometara od centra Kruševca. Ovaj aerodrom nalazi se na nadmorskoj visini od 260 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: