Nemačka ne može da izgradi 5G mrežu bez Huaveija

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je danas da njegova zemlja još uvek ne može da izgradi 5G mobilnu mrežu bez kineske kompanije Huavei.

Izvor: B92

Subota, 18.01.2020.

13:34

Nemačka ne može da izgradi 5G mrežu bez Huaveija

To je pitanje koje već duže vreme izazva napetosti između SAD i njihovih saveznika.

Vašington pritiska saveznike da isključe Huavei, najvećeg svetskog snabdevača telekomunikacionom opremom, iz svojih 5G mreža, navodeći da ta kompanija predstavlja pretnju po bezbednost zbog špijunaže.

Zehofer je rekao da je "protiv sklanjanja proizvoda s tržišta samo zato što postoji mogućnost da se nešto možda desi".

On je naveo da Nemačka mora biti zaštićena od špijunaže i sabotaže ali i ocenio da bi isključivanje Huaveija moglo odložiti izgradnju mreže za pet do 10 godina.

"Ne vidim da možemo da postavimo 5G mrežu u Nemačkoj u kratkom roku bez učešća Huaveija", rekao je Zehofer za Frankfurter algemajne cajtung.

Nemačka je odlučila da ne zabrani Huaveiju da se nadmeće na konkursima za izgradnju 5G mreže, ali je postavila stroge standarde koji bi mogli dovesto do toga da kineska firma ne može da učestvuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: