"Nećemo moći bez stranaca": Komšije za deset godina ostale bez pola miliona radnika

Hrvatska je u proteklih deset godina, od 2008. do 2018, izgubila 500.000 radno sposobnih ljudi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.01.2020.

16:20

Foto: Depositphotos, yacobchuk1

Kako objašnjava Davorko Vidović, savetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj privrednoj komori (HGK), od ukupno pola miliona radnika, čak 200.000 radno sposobnih otišlo je prirodnim putem, tačnije starenjem ili odlaskom u penziju, dok je njih 300.000 Hrvatsku napustilo u talasu migracija, prenosi Novac.hr.

Da je stanje alarmantno već neko vreme upozorava i privatni sektor, a najveći problem nastaje upravo za vreme turističke sezone.

Kako bi se ublažila ova negativna tendencija, HGK je najavio ukidanje kvota za strane radnike. Uz to, plan je da se deo ljudi uključi u tržište rada i spreči iseljavanje, a Hrvatski zavod za zapošljavanje uključen je i u finansiranje preko evropskog socijalnog fonda, prenosi RTL.

Inače, u Hrvatskoj je samo prošle godine radilo oko 40.000 stranaca, dok je ukupno izdato 65.000 dozvola. Iako od sredine ove godine kvota više neće biti, mnogi upozoravaju kako poslodavci za letnju sezonu već treba da se pripremaju, jer rešavanje cele papirologije u vezi sa uvozom stranih radnika može trajati i više od dva meseca.

Svesni situacije, iz Hrvatske privredne komore upozoravaju kako nedostatak radnika nije problem koji je privremen i koji će nestati, te ističu da je strana radna snaga ono što Hrvatsku čeka i u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: