Čadež: Podrška iz Vašingtona mini-Šengenu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da eksperti Atlantskog saveta podržavaju napredak u jačanju regionalnih integracija na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.01.2020.

16:40

Čadež: Podrška iz Vašingtona mini-Šengenu
Foto: Depositphotos, Tatiana53.jpg

Kako kaže Čadež, eksperti uticajnog američkog instituta podržavaju inicijativu "Mali Šengen" kao novu agendu za rast i ekonomsko snaženje, veću stabilnost regiona i ubrzanje reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u EU.

U Vašingtonu, na okruglom stolu sa ekspertskom grupom Atlantskog saveta, Čadež je predstavio prednosti regionalnih integracija, ističući da su sadašnje pojačane aktivnosti za izgradnju zajedničkog tržišta, zahvaljujući političkom rukovodstvu i jasnim političkim prioritetima, koje su postavili predsednik Srbije i premijeri Albanije i Makedonije, snažnije i efektivnije nego ranije.

"Inicijativa za izgradnju zapadnobalkanskog ekonomskog prostora - zajedničkog tržišta i regiona kao jedinstvene investicione destinacije, u kome će građani i privreda uživati koristi slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje. Značajno će smanjiti troškove, povećati konkurentnost, ubrzati trgovinu i omogućiti rast razmene unutar regiona i sa svetom. To je upravo ono za šta se zalaže i poslovna zajednica regiona koju predstavlja Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana", istakao je Čadež.

Istovremeno, to će Zapadni Balkan učiniti privlačnijim za međunarodnu poslovnu zajednicu, za strane kompanije koje su već prisutne i žele da se šire u regionu, ali i za buduće, koje će moći da računaju na veliko regionalno tržište sa 18 miliona potrošača, kazao je Čadež u razgovoru sa članovima Atlantskog saveta.

Izrazio je uverenje da će takve nove poslovne prilike biti ubedljiv podsticaj za ostale u regionu da se priključe inicijativi "Mali Šengen" i brzo i efikasno usklade svoje poslovanje i propise sa dogovorima u okviru ove inicijative.

Predsednik Privredne komore Srbije pozvao je vlade Zapadnog Balkana da dodatno pojačaju napore na izgradnji zajedničkog ekonomskog prostora, a Evropsku uniju na strategiju inkluzivnog proširenja koja bi omogućila primenu usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog članstva u EU i obezbedila ekonomske povlastice za kompanije iz regiona kakve uživaju i privrede članica.

"To je i prilika za konstruktivnu ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, dajući svoj doprinos rastu i stabilnosti u regionu, kroz ekonomski pristup rešavanju balkanskih izazova", rekao je Čadež, ističući da je takav pristup prepoznao u porukama ambasadora Grenela sa predstavnicima poslovne zajednice tokom razgovora u Beogradu.

"Prednosti integrisanog tržišta i ulaska u evropske lance snabdevanja ogromne su i značajno prevazilaze troškove koje proizvodi sadašnja ekonomska usitnjenost i koje bi doneo nastavak političkih tenzija u regionu", ukazao je Čadež.

Čvršće regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, prema njegovim rečima, najbolji su put da obezbedimo politički okvir za dublje integracione procese između ekonomija Zapadnog Balkana i brži ulazak regionalnih ekonomija u Evropsku uniju.

"One nisu zamena za članstvo u EU, već način da se bolje, kroz reforme, pripremimo i spremniji uđemo u Evropsku uniju", ukazao je Čadež.

Na značaj i podršku naporima da Zapadni Balkan postane deo EU, ukazali su i učesnici okruglog stola u Atlantskom savetu.

U realizaciji inicijative "Mali Šengen" prepoznali su mehanizam za ubrzanje reformi neophodnih za pristupanje EU i stvaranje novih ekonomskih mogućnosti za region, saopštila je PAS.

Naglasili su i značaj imenovanja ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Trampove administracije, koji se tokom posete regionu prvo sastao sa predstavnicima poslovnih zajednica Srbije i Kosova.

Tokom boravka u Vašingtonu, predsednik Privredne komore Srbije, danas i sutra, imaće niz sastanaka sa uticajnim predstavnicima državnih instititucija - kongresmenima, senatorima u Stejt departmentu, liderima poslovnog sektora i asocijacija, kao i renomiranih američkih medija.

Sa sagovornicima će razgovarati o regionalnim integracijama, novim prilikama za poslovanje američke poslovne zajednice u Srbiji i regionu, boljem pozicioniranju srpske privrede na američkom tržištu, a posebno o mogućnostima za saradnju i potencijalima rastućeg IT sektora, čije tehnološke inovacije primenjuju kompanije i institucije u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: