Berze potonule jer sporazum SAD i Kine ne predviđa ukidanje američkih tarifa

Cene akcija na svetskim berzama potonule su sa rekordnih nivoa usled poluljanog raspoloženja investitora u oporavak svetske trgovine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.01.2020.

10:46

Berze potonule jer sporazum SAD i Kine ne predviđa ukidanje američkih tarifa
FOTO: Depositphotos/Thomaspajot

Pad je usledio nakon vesti da "prva faza" trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, čije je potpisivanje najavljeno za danas, ne predviđa ukidanje američkih tarifa na kinesku robu još izvesno vreme.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je kasno sinoć da će Sjedinjene Države zadržati tarife na uvoz kineske robe do završetka druge faze trgovinskog sporazuma između dve zemlje, što je pokrenulo investitore da prodaju rizičnu aktivu kako bi "pokupili" profit, prenosi Rojters.

Indeks MSCI, koji meri vrednost azijsko-pacifičkih akcija (izuzimajući Japan) pao je 0,48 odsto, povukavši se sa 19-mesečnog maksimuma koji je zabeležen u utorak, a japanski referentni indeks Nikei se spustio 0,5 procenata sa četvoronedeljnog najvišeg nivoa dostignutog prethodnog dana.

Južnokorejski KOSPI je pao 0,54 posto, a kineski Šangaj kompozit i hongkonški Hang Seng potonuli su 0,65 odsto, odnosno 0,74 procenta, dok su australijske akcije odolele ovom trendu ojačavši 0,47 posto na "krilima" rasta cena akcija rudarskih kompanija.

Pad vrednosti akcija u azijskom trgovanju pratile su i evropske berze, pri čemu su cene fjučersa na glavnim evropskim tržištima skliznule oko 0,2 do 0,3 procenta. Akcije na Volstritu su takođe oslabile u utorak, poništivši rekordne dobitke ostvarene ranije tokom trgovačkog dana, nakon što su mediji objavili da će Sjedinjene Države verovatno zadržati tarife na kinesku robu sve do posle predsedničkih izbora u novembru.

Prema noćašnjem berzanskom izveštaju CNBC-a, indeks fjučersa Dau Džons je u ranim popodnevnim satima po američkom vremenu pao 49 poena, što pokazuje da će na današnjem otvaranju biti u "crvenom" za više od 14 poena.

Fjučersi u indeksnim korpama S&P i Nasdak takođe su neznatno opali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: