Nemačka prva u EU uvodi poseban porez na meso?

Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da Nemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde evra na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine u EU.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

10:24

Nemačka prva u EU uvodi poseban porez na meso?
Foto: Depositphotos/SimpleFoto

Meso je relativno jeftina namirnica za potrošače u Nemačkoj, ali ipak, to bi se ubrzo moglo promeniti ako se prihvati zahtev za uvođenje posebnog poreza.

Naime, zbog velikog uticaja mesne industrije na klimu i zagađanje okoline, brojni političari od leta vode rasprave o povećanju poreza na tu namirnicu, preneo je Agroklub

.

Porez za očuvanje okoline

U Berlinu u petak počinje Međunarodni sajam hrane i poljoprivrede "Green Week", a konzervativna ministarka poljoprivrede Donje Saksonije, Barbara Ote-Kinast odlučila je tom prilikom ponovo da pokrene ovo pitanje i čak predložila uvođenje posebnog poreza na ovu namirnicu radi stvaranja većih prihoda i očuvanja dobrobiti životinja, navodi Euroactiv.

Tamošnji političari su predložili povećanje PDV-a za meso, na standardnu stopu od 19 odsto. Trenutno se meso oporezuje po sniženoj stopi od sedam procenata kao i većina namirnica.

Promena bi koristila državi, stočarima nikako

Brojni kritičari tvrde da bi povećanje cena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju konzumacije mesa, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare.

Ipak, postoji način na koji bi se to moglo rešiti, a kao jedno od rešenja je ponudio Albert Stegeman iz Hrišćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel: "Dodatni porezni prihodi trebaju se upotrebiti za podršku stočarima što će im pomoći u restrukturiranju.“

I Nemačko udruženje farmera se izjasnilo oko teme: "Dobrobit životinja i zaštita klime ne služe ako nemački poljoprivrednici nastave sami ulagati u više standarde uzgoja, a istovremeno je na tržištu meso nižih cena iz drugih zemalja EU."

Nijedna članica EU nema dodatni porez na meso

Kako piše Euroactiv, Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da Nemci godišnje potroše oko 23,4 milijarde evra na meso, a spadaju u najveće potrošače svinjetine među zemljama EU.

U EU, stope PDV-a zavise od svake države članice. Trenutno nijedna zemlja EU ne nameće porez na meso, iako Švedska i Danska godinama raspravljaju o toj temi.

Za 2020. nemačko Ministarstvo poljoprivrede najavilo je "Strategiju budućnosti stočarstva", čiji bi rezultati trebali da budu predstavljeni u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: