Ukidanje monopola državne elektroprivrede donelo glavobolje potrošačima

Ukidanje monopola grčkog DEI-ja donelo je očekivanje da će zbog konkurencije privatnih snabdevača strujom pasti cena za domaćinstva i biti drugih povoljnosti.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

09:18

Ukidanje monopola državne elektroprivrede donelo glavobolje potrošačima
Foto: Depositphotos/carloscastilla

Taj proces je odmakao naročito u poslednje dve godine, i sve je više lutanja nezadovoljnih potrošača od jednog do drugog "elektro-provajdera" kojih je već tridesetak, i sve je više otkrića "zamki" u ugovorima i dodataka na cenu struje koja zato raste.

Pod naslovom "Ponude snabdevača - na šta treba paziti", grčki sajt vesti in.gr je objavio detaljna uputstva za građane.

"Eksplozivan rast broja domaćinstava", piše sajt, koja idu od jednog do drugog snabdevača strujom, "pokazuje da se potrošači rukovode 'akcijama' na tržištu, tragaju za manjim računima i raznim popustima, ponašajući se baš kao na tržištu stabilne i mobilne telefonije", piše sajt uz upozorenje da "s popustima na cenu struje treba biti znatno oprezniji" nego s telefonima jer račun može biti znatno veći.

Centralno grčko udruženje potrošača "EKPOIZO" savetuje "poseban oprez prema privlačnosti reklamnih 'sirena' koje nas svakodnevno 'bombarduju' uz pozive da promenimo snebdevača strujom".

Odluka o tome zavisi ne samo od informisanosti samog kupca struje, već i od njegove "aktivnosti" - spremnosti i sposobnosti da analizira ponude i traga na tržištu, a i da poznaje svoja prava i kako da ih ostvari što je problem i u Grčkoj.

Jedna od "zamki" reklamnih ponuda je što neki od snabdevača nude ugovore i tamo gde još nemaju pravo distribucije struje, a čak i tamo gde te mogućnosti nema, kao što su ostrva, ali i tamo na vrata stižu reklamne ponude sa obećanjima.

Tamo gde "elektro-provajderi" rade u većem broju - u velikim gradovima i šire na kopnu Grčke, uslov Ministarstva energetike za promenu snadevača domaćinstva strujom je da domaćinstvo ništa ne duguje prethodnom snabdevaču, ali u praksi ima problema s tim kako se to i kada formalno utvrđuje.

Prva od tri preporuke Udruženja potrošača pri promeni snabdevača strujom je da građanin treba da sam izračuna godišnju potrošnju svog domaćinstva u kilovatima, odnosno da sabere podatke iz računa za struju koji se u Grčkoj izdaju triput godišnje - svaka četiri meseca. Precizan podatak o ukupnoj godišnjoj potrošnji, ali ne i trošak u evrima jer on sadrži administrativne dodatke, uslov je da se utvrdi "energetski profil" potrošača od čega zavisi izbor među ponudama snabdevača.

Pritom je "zamka" to što snabdevači reklamiraju razne zbunjujuće "pakete usluga" i "akcije" - niže cene struje tokom nekog raspona sati tokom nekih dana i samo tokom nekih meseci.

"Čuvajte se toga!", upozorilo je Udruženje.

Preporuka potrošačima je da od bar tri-četiri snabdevača traže konkretne ponude u obavezujućem, pisanom obliku, kao i ponuđenog "paketa usluga", a da traže i cene kilovata struje, sa i bez dodataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: