Zagađenost vazduha će nas koštati 2,4 milijarde €: Prva mera zabrana uvoza polovnih automobila

Po procenama Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, Srbiju će smanjenje zagadjenosti vazduha koštati 2,4 milijarde evra.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

07:20

Zagađenost vazduha će nas koštati 2,4 milijarde €: Prva mera zabrana uvoza polovnih automobila
Foto: Epa, Narong Sangnak

Predlozi za rešenje problema su zabrana uvoza polovnih automobila i prelazak na druge energente umesto uglja i mazuta, piše danas "Blic".

"U Srbiji se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagadjuju vazduh. Želimo da do kraja ove ili 2021. zabranimo uvoz vozila sa euro 3 motorima, što radi i čitava Evropa. Jednostavno, mora se odlučiti da li će se voziti jeftini automobili ili će se udisati čistiji vazduh", rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je naveo da će smanjenje zagadjenosti vazduha Srbiju koštati 2,4 milijarde evra i da problem zagadjenja vazduha, "koji najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj", moraju rešavati lokalne samouprave.

Trivan je najavio da će zbog toga od ovog meseca početi provere da li su gradovi i opštine doneli planove za smanjenje aerozagadjenja na svojim teritorijama.

Poslednji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine govori da medju uzorcima aerozagadjenja dominantan udeo od 57 odsto dolazi od toplana snage manje od 50 megavata i individualnih ložišta, dakle kao posledica grejanja.

Predlog za rešenje problema je i prelazak toplana na druge energente poput gasa ili biomase, gde bi sem ekološkog postojao i ekonomski efekat, rekao je Trivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: