Za dva dana otvaranje još dva važna puta

Rekonstruisani put od Smederevske Palanke do Velike Plane biće otvoren 26. decembra, a ceo Ipsilon krak Koridora 10 od Subotice do Kelebije 27. decembra.

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2019.

16:01

Za dva dana otvaranje još dva važna puta
Foto: Depositphotos/bogdan.hoda

Dve važne saobraćajnice predstavljaju vezu sa Koridorom 10 i biće otvorene, kako se očekuje, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ukupna dužina deonice regionalnog puta (IIA, 147) od Smederevske Palanke do Velike Plane je 13,5 kilometara, od čega je rekonstruisano 9,83 kilometara, a izgrađen je i novi most preko potoka Guberaš. Obim radova je takav da je, iako je reč o rekonstrukciji, urađen potpuno nov put.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović ističe da je to veoma značajan put za građane tog dela zemlje, pošto povezuje Smederevsku Palanku sa Koridorom 10.

"Građani su nekoliko godina tražili da se uradi taj put, jer predstavlja najbržu vezu Smederevske Palanke i Velike Plane", naglasila je ministarka.

Ukupna vrednost izvedenih radova, uključujući i radove na mostu, iznosi 598,76 miliona dinara bez PDV-a, od čega je 577,5 miliona za trasu puta i 21,2 milion za most.

Takođe, Mihajlovićeva je rekla da će u petak biti otvoren ceo Ipsilon krak, odnosno obilaznica oko Subotice u dužini od 24 kilometra, pošto se završava izgradnja poslednje deonice duge 12 kilometara od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem.

"Druga važna stvar, koja se čeka još od devedesetih godina prošlog veka, jeste završetak Ipsilon kraka Koridora 10. Mi smo u prethodnih nekoliko godina završavali deo po deo i ukupno uložili u njegov završetak oko 2,8 milijarde dinara. Otvorićemo u petak celu obilaznicu oko Subotice", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Ipsilon krak je obilaznica oko Subotice koja povezuje granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš – Novi Sad, dužine oko 24 km. Ukupno je za 26 godina, od 1990. do 2016. rađeno, ali ne i završeno, 11 kilometara puta na Ipsilon kraku.

Veći deo radova koji su izvođeni ranijih godina morali su u potpunosti ponovo da se radi, jer nisu bili kvalitetno urađeni, kažu u ministarstvu.

Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzeli su poslove u vezi sa završetkom Ipsilon kraka u drugoj polovini 2016. godine, kada je definisan koncept završetka projekta u fazama, u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

U 2017. izgrađeno je i pušteno u saobraćaj ukupno 6,5 kilometara puta na Ipsilon kraku (1,5 km u martu i pet km u avgustu), u koje je uloženo ukupno 322 miliona dinara. U 2018. izgrađeno je 5,5 kilometara puta, deonica od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, u koje je uloženo 780,9 miliona dinara, čime je do decembra 2018. u saobraćaj ukupno pušteno 12 kilometara puta na Ipsilon kraku.

U decembru 2019. završava se izgradnja i poslednje deonice dužine 12 kilometra od graničnog prelaza Kelebija do kružne raskrsnice sa Somborskim putem.

Radovi na poslednjoj deonici su započeti u aprilu 2019. godine, a ukupna vrednost tih radova je 1,73 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: