"Hoćemo da zadržimo mlade, a to možemo modernim putevima i fabrikama"

Početak izgradnje auto-puta Pojate - Preljina (Moravski koridor) održan je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2019.

12:25

Foto: Instagram, buducnostsrbijeav

Auto-put će biti dug 112,3 kilometara i povezaće sve veće gradove centralne Srbije izmedju Pojata i Čačka: Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju. Imaće moderne optičke i digitalne kablove i besplatan internet, kao i obaveštenja za vozače.

Predsednik je rekao da ćemo do kraja 2021. imati auto-put do Kruševca, do 2022. Čačak-Kraljevo, a Kraljevo-Kruševac do kraja 2023.

"Brzo i efikasno", primetio je Vučić.

Direktor projekta Moravski koridor Endrju Milinci iz kompanije Behtel zahvalio se na toploj dobrodošlici i rekao da mu je zadovoljstvo što je danas tu, na početku partnerstva koje će iznedriti jedinstveni projekat infrastrukture u Srbiji.

"Moravski put je više od puta, to je prvi 5G put u zemlji, on spaja zajednice i privredu", rekao je i dodao da će koridor imati važan i masivan sistem u zaštiti od poplava i da je prvi put da je ovakav sistem izgrađen na Balkanu.

Predsednik je posebno pozdravio predsednika kompanije Enka i zahvalio mu se što je došao čak iz Amerike.

"Probaću da govorim iz glave i srca", rekao je Vučić.

Mnogo toga možemo da postignemo kada radimo zajedno

Foto: Instagram, buducnostsrbijeav
"Službeno sam dolazio u Kraljevo, Trstenik, Kruševac 64 puta više nego svi zvaničnici Srbije od 1945. do danas. Ponosan sam na to što smo mnogo toga uradili. Hoću da vam se zahvalim što ste verovali u svoju zemlju i ovaj današnji divan dan nam pokazuje da kada radimo zajedno, mnogo toga možemo da postignemo. Menjajući sebe, možemo da promenimo današnjicu Srbije, a posebno našu budućnost", rekao je predsednik Srbije.

"U oktobru smo bili zemlja sa najvećim privrednim rastom u Evropi. Mala Srbija je imala najviši rast u celoj Evropi i to je nešto što smo uspeli zajednički da ostvarimo", rekao je Vučić.

"Voleo bih da svi budete ponosni, mi danas počinjemo da gradimo nešto posebno, 112 kilometara koji spajaju Zapadnu i Istočnu Srbiju i zauvek ćemo rešiti pitanje poplava", kaže predsednik.

"Ovim ćemo da rešimo pitanje poplava u Kraljevu i Trsteniku i vraćamo život u Jasiku. Ovim mi donosimo život i vraćamo život koji smo gubili od devedesetih godina, hoćemo da vratimo ljude i hoćemo da zadržimo mlade, a to možemo modernim putem i fabrikama. Neće niko da dolazi bez puteva", rekao je on.

"Godinama smo jurili ljude da dođu u Kraljevo i niko nije hteo. Uspeli smo da dovedemo dve fabrike, da spasemo grad posle razornog uništavanja i privatizacije", kaže predsednik i dodaje da će biti još mnogo fabrika kako bi mogli da računamo na sigurnu budućnost za sebe i svoju decu.

"Ja sam kao vi, narode, kad mi ponavljaju šta je to digitalni put ja ne znam šta je to, danas su mi objasnili. Kad uđete na auto-put u svom automobilu možete da vidite gde je sudar, magla, gužva, da biste mogli da budete bezbedni. Takve puteve danas gradi Srbija", rekao je Vučić.
View this post on Instagram

"Hvala vam što ste verovali u svoju zemlju. Danas gradimo nešto posebno i dokazujemo da kada radimo zajedno, kada radimo vredno, mnogo toga možemo da uradimo. Samo tako možemo da promenimo našu današnjicu, ali i našu buduænost. Ponosan sam na vas, na našu zemlju. Donosimo i vraæamo polako život, da vratimo ljude i zadržimo mlade u našoj zemlji. Prvi digitalni, najmoderniji auto-put, Moravski koridor, auto-put Pojate - Preljina, koji æe prolaziti kroz srce Srbije i povezivati Èaèak, Mrèajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjaèku banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Æiæevac i Pojate, znaèi novi i bolji život, nove investicije, veæi broj turista i ostanak ljudi na svojim ognjištima. Ovo je za vas, za vašu decu, za našu Srbiju!"🇷🇸

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Putevi su ono što spaja ljude

Foto: Instagram, buducnostsrbijeav
"Ovim ćemo rešiti 41 kilometar Zapadne Morave, koja nam je uvek pravila probleme", kaže Vučić i dodaje da Vrnjačka Banja izgleda bolje nego mnoga mesta u Evropi i da Kruševac ekonomski raste.

"Putevi su ono što spaja ljude i oni su jako važni jer menjaju lice Srbije i svakog od nas", rekao je predsednik i dodao da da hoćemo Srbiju punu dece sa osmehom sa nadom u budućnost, a ne da slušamo kako svi odlaze.

"Ovde će da radi puno radnika, i srpskih i svih drugih", kaže Vučić i dodaje da ćemo svuda moći da idemo auto-putem i to će dosta značiti za sve krajeve u ovom delu zemlje.

"Ovo je za vašu decu, za našu Srbiju. Česitam svima koji će da grade, čestitam vama, dragi ljudi. Živela naša ponosna Srbija.", rekao je Vučić.

Vučić je u obraćanju medijima rekao da smo decenijama čekali ovakve vesti i čestitao građanima povećanje kreditnog rejtinga zemlje, što, kako navodi, znači da smo jako blizu najrazvijenijim zemljama.

"Kada smo mi to imali veće plate, ne postoji to vreme", rekao je Vučić ali i dodao da su one i dalje male i nedovoljne i da on in premijerka Brnabić imaju odličan plan jer je stvoren čvrst finansijski temelj za našu zemlju.

Predsednik je istakao da je ugovor za auto-put vredan 745 miliona evra i da će već sutra iz budžeta biti plaćeno 150 miliona evra, i da to nikada ranije nije bilo moguće.

Efektivna kamatna stopa će biti oko 1,7, rekao je predsednik i dodao da mi to nikada nismo imali, i da je Srbija sada daleko bolja i sigurnija zemlja.

Ambasador SAD ponosan

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da Moravski koridor nije samo auto-put, već je od velikog značaja i to što će biti izgrađen i sistem za odbranu od poplava. Godfri je u izjavi novinarima, nakon ceremonije koja je označila početak izgradnje na Moravskom koridoru, prvom digitalnom auto-putu u Srbiji, istakao da će i u informacionom smislu to biti veliki korak napred.

Prema njegovim rečima, deonica Pojate - Preljina je veliki tehnički izazov i iz tog razloga je trebalo izabrati najveću kompaniju, svetskog renomea, što je, kaže, i urađeno.

"Ponosan sam što je izabran Behtel Enka i zahvalan što su doneli tu odluku, jer ovo nije samo auto-put, već, kako je i predsednik Aleksandar Vučić kazao, to omogućava i odbranu od poplava", kazao je Godfri.

Ističući da mu je velika čast što je svedok u, kako kaže, ovom velikom danu, Godfri je kazao da se nada da će biti tu i kada bude otvoren Moravski koridor.

"Srećan sam da sam tu i siguran sam da nije poslednji put da sam ovde", kazao je Godfri.

Ponosna Srbija

"Zbog njih gradimo Srbiju. Hvala Mane što si danas sa nama!", napisao je predsednik na svom instagram nalogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: