Hrvati uveliko mame radnike iz komšiluka za narednu sezonu

Godina još nije ni gotova, a Hrvati su već počeli da traže radnike za naredno leto.

Izvor: nezavisne.com

Nedelja, 15.12.2019.

09:00

Hrvati uveliko mame radnike iz komšiluka za narednu sezonu
Foto: Depositphotos, yacobchuk1

"Tražimo sobaricu i čistačice za rad na području Istre u sezonskom perodu od 1. aprila do 31. oktobra 2020. godine ili po dogovoru, uz izdavanje dozvole za boravak i rad", samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH za narednu letnju sezonu.

Željko Tatić, predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kaže da će naredne godine biti sigurno veći odliv ugostiteljskih radnika, ne samo onih kvalitetnih nego svih.

"Ozbiljne kompanije su već krenule da traže radnike, sada je kraj godine, a dosta kompanija počinje da radi već od trećeg ili četvrtog meseca. Ljudi s naših prostora su se pokazali kao kvalitetni radnici, a Hrvatska bi osetila pad u kvalitetu i manjku radnika da nema radnika iz BiH, pa naravno da će poslodavci iz Hrvatske doći u svako doba kako bi pronašli dobre radnike", kaže Tatić.

Tatić je rekao da je hotel "Plava laguna" iz Istre već bio u Banja Luci pre nekoliko dana, gdje je održao info-veče, a gde je bilo više od 80 zainteresovanih, pišu Nezavisne novine.

"Oni nisu više u potrazi samo za ugostiteljskim radnicima. To je hotelski kompleks koji zapošljava na hiljade radnika i sada su u potrazi i za električarima, vodoinstalaterima i drugim zanimanjima", navodi on.

Bojan Divčić s portala za zapošljavanje Posao.ba, kaže da već u ovom periodu postoje oglasi za sezonske poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne u značajnom broju kao što se očekuje već početkom sledeće godine.

"Uslovi koje poslodavci u Hrvatskoj nude zavise najviše od pozicije i industrije, ali generalno možemo reći da nude nešto bolje plate nego za iste poslove u BiH i sve ono što po zakonu treba da osiguraju radnicima. Često nude kompletnu pomoć pri regulisanju radne i boravišne dozvole, smeštaj i hranu", rekao je Divčić.

On kaže da su najčešće traženi radnici za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, posebno hotelijerstvu, ali i poslovi u građevinarstvu i poslovi u transportu.

Dodaje da se na godišnjem nivou podjednako traže i sezonski radnici i radnici van sezone, što nije bio slučaj do poslednje tri godine.

Goran Mitrović iz Agencije za konsalting sa sedištem u Beogradu, koja spaja radnike s poslodavcima, kaže da je hotelska kuća "Solaris" kod Šibenika već krenula u potragu za radnicima.

"U Hrvatskoj postoje određene kvote za sezonske radnike i kada se ispune kvote ne mogu više da zapošljavaju sezonske radnike. Traženi su radnici u ugostiteljstvu, poput konobara, kuvara, poslastičara, sobarica, recepcionera i drugih. Imamo intervjue u Beogradu, a imaćemo i u Sarajevu i Banja Luci", kaže Mitrović.

On kaže da sezona kreće već od marta i aprila, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da na vreme obezbede radnu snagu, a ostatak da se oslone na svoje građane.

"U Hrvatskoj svakako nedostaje radnika, oni nikako ne mogu to da popune. Pored toga imaju određene kvote za zapošljavanje sezonskih radnika, pa se onda zbog toga odlučuju posle da zapošljavaju i na crno", rekao je Mitrović za Nezavisne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: