Komšije izgubile osam milijardi dolara zbog sankcija Zapada

Mađarska je izgubila osam milijardi dolara mogućeg izvoza od uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, dok zapadnoevropske zemlje proširuju ekonomske odnose s Moskvom.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.12.2019.

19:04

Komšije izgubile osam milijardi dolara zbog sankcija Zapada
Foto: Depositphotos/DmitryRukhlenko

To je u petak izjavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na otvaranju nove kancelarije Mađarske agencije za promociju izvoza (HEPA) u Moskvi, prenosi portal Hungary today.

"Posao mađarske vlade je da sledi primer zapadnoevropskih zemalja i da pomogne napredak mađarskih preduzeća na ruskom tržištu", rekao je Sijarto.

On je u tom kontekstu naveo da je prošle godine od zemalja iz sastava Grupe 7 Nemačka povećala trgovinski promet s Rusijom za 56 procenata, Francuska za 40 posto, a Italija za 37 procenata.

Trgovinski promet između Nemačke i Rusije premašio je 60 milijardi dolara 2018. godine, dodao je on.

Nasuprot tome, mađarsko-ruska trgovinska razmena, koja je 2014. godine dostigla 10 milijardi dolara pre nego što se Rusija našla pod ekonomskim sankcijama, iznosila je prošle godine samo 6,4 milijarde dolara, rekao je Sijarto.

Kako je objasnio, taj iznos je rezultat povećanja bilateralne trgovine od 17 odsto u periodu od 2017. do 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: