Evropa osuđuje američke sankcije: "SAD se vraćaju na Divlji zapad"

U Evropi, a naročito u Nemačkoj, kritikuju američko izglasavanje sankcija za ruski gasovod Seeverni tok 2.

Izvor: Al Džazira

Petak, 13.12.2019.

10:48

Evropa osuđuje američke sankcije:
Foto: Depositphoto, doomu

Zagovornici ovog gasovoda smatraju kako ima strateški značaj za snabdevanje, ali je često kritikovan zbog jačanja uticaja Moskve.

"Načelno, EU se protivi sankcijama svakoj kompaniji koja se bavi legitimnom aktivnošću", rekao je juče evropski poverenik za trgovinu Fil Hogan.

Nemačka, korisnica tog projekta koji će joj omogućiti udvostručenje isporuka jeftinog ruskog prirodnog gasa, dodala je ekonomskim argumentima i liniju političke odbrane, prenosi Hina, a piše Al Džazira.

"Odluke o evropskoj energetskoj politici se donose u Evropi, a ne u Sjedinjenim Američkim Državama. Načelno odbacujemo intervencije i spoljne sankcije koje imaju vanteritorijalne efekte", napisao je na Tviteru ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Ministarstvo ekonomije je navelo da žali zbog odluke o sankcijama.

"Vraća se pravo jačeg"

Karsten Šnajder, iz socijaldemokratske stranke, saveznice konzervativaca Angele Merkel u vladi, bio je još direktniji i rekao da su se "Sjedinjene Američke Države sada vratile na Divlji zapad, gdje se primenjuje samo pravo jačeg".

Konzervativni zastupnik Joakim Fajfer je rekao da se radi o "neprijateljskom potezu".

Gasovod koji bi teoretski trebalo da bude pušten u funkciju pre kraja godine, prolazio bi ispod Baltičkog mora i zaobilazio Ukrajinu. To je razbesnelo Sjedinjene Američke Države koje mesecima prete Evropi sankcijama, ali i Kijev, Poljsku i baltičke zemlje zabrinute zbog ruskih ambicija u Evropi.

Te zemlje smatraju kako će završetak gasovoda da poveća zavisnost Evropljana od ruskog gasa, što bi pojačalo uticaj Moskve i oslabilo uticaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki deo ruskog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: