Vlada smiruje tenzije, sindikati besni: U penziju sa 62 godine, minimalno 1.000 evra

Penziona reforma francuskog predsednika Emanuela Makrona u potpunosti će se primenjivati na nove zaposlene od 2022. godine.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

13:35

Vlada smiruje tenzije, sindikati besni: U penziju sa 62 godine, minimalno 1.000 evra
Foto: Epa, Yoan Valat

Ipak, prelazak na univerzalan sistem za penzionisanje za one koji već rade mogao bi da se odloži do 2035. godine, izvestili su danas francuski mediji.

Premijer Eduar Filip danas će izneti nacrt reforme penzionog sistema, koji sadrži neke od najvećih beneficija u industrijalizovanom svetu, radnici u javnom sektoru štrajkuju već sedam dana.

Francuski premijer rekao je da će minimum godina neophodnih za penziju ostati 62, ali da će radnici za punu penziju morati da rade do 64 godine života.

Jutros su putnici već bili iritirani neredovnim železničkim i metro prevozom, a jedan od njih je izjavo da mu je dosta svega. Zbog masovnih protesta i škole su zatvorene. Filip je juče rekao poslanicima vladajuće stranke da ne postoje magična saopštenja koja bi mogla da ubede "natvrdoglavije" sindikate da odustanu od svojih zahteva.

Radio Frans inter izvestio je da će novi sistem uticati na mlade ljude koji započinju novi posao od 1. januara 2022. i da će od tog datuma biti određena minimalna penzija od 1.000 evra mesečno za one koji su odradili pun radni staž.

Makron je odlučan da pojednostavi sistem koji obuhvata više od 40 posebnih penzijskih planova, ističući da bi jedinstveni sistem koji se zasniva na bodovima bio pravedniji, dajući svakom penzioneru ista prava za svaki evro doprinosa.

Najveće protivljenje predlogu novog penzionog sistema dolazi od zaposlenih koji imaju posebne beneficije, uključujući radnike u železnici, lučke radnike i pevače iz Pariske opere koji imaju pravo na punu penziju pre prosečne starosne dobi od 62 godine.

Vlada je saopštila da će minimalna penzija od 1.000 evra mesečno važiti za one koji su radili ceo svoj život. Saopštenje vlade usledilo je nakon sedam dana štrajka širom Francuske, a kako se navodi, nada se da će taj plan smiriti tenzije.

Filip je rekao i da će vojnici, vatrogasci, zatvorski čuvari i policajci moći da se penzionišu ranije, prenosi Rojters.

"Želim da potvrdim da će naše bezbednosne snage i oni koji obavljaju opasne poslove zadržati beneficije prilikom penzionisanja", rekao je Filip i dodao da će skupštinska debata u parlamentu početi u februaru. Kako je rekao, on želi da reformu sprovede do kraja jer smatra da je pravedna.

Šef francuskog sindikata CFDT Loren Berger izjavio je da je plan vlade o penzionoj reformi prešao crvenu liniju predlogom da će vlada da podstakne radnike da odlože penziju.

On je za BFM televiziju izjavio da će se sastanak članova tog sindikata održati kasnije u toku dana kako bi se dogovorili o mogućem nastavku protesta, prenosi Rojters. Berger je to rekao nakon što je francuski premjer Eduar Filip otkrio planove o nacrtu reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: