Vučić u Atini: "Važan dan za Srbiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, drugog dana posete Grčkoj, s premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

11:38

Vučić u Atini:
Foto: Tanjug, Predsedništvo Srbije

Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke, koja je danas potpisana u Atini, veoma je važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi s kojom Srbija potpisuje takav dokument, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje.

Sednicom Saveta, trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis, a nakon nje, osim Deklaracije, potpisan je Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Micotakis je u obraćanju novinarima rekao da su danas potvrđeni izuzetni bilateralni i lični odnosi dve zemlje i da je otvoreno jedno novo poglavlje deklaracijom o saradnji. Kako kaže, to je okvir koji obogaćuje sve nivoe grčko-srpskog puta u mnogo oblasti.

Micotakis je istakao da je vreme za otvaranje novog poglavlja i deklaracije o strateškoj saradnji.

"Ona je trebala da bude potpisana još pre mnogo godina", rekao je Micotakis i istakao da su prioriteti energija i infrastruktura, kao i programi saradnje EU mogu da budu podrška tome.

"Od velikog značaja je i pruga koja bi olakšala komunikaciju", rekao je Micotakis i dodao da i u drugim oblastima privrede dve zemlje imaju postepeno približavanje.

Istakao je da se srpska privreda razvija brzim korakom i dodao da su spremni da učine mnogo više u oblasti turizma i da Srbija treba da postane mesto koje će Grci posećivati.

Predsednik Vučić rekao je da Srbi imaju posebno poštovanje prema porodici premijera Micotakisa, da su ti ljudi naš narod zadužili poštovanjem, ljubavlju i bratstvom koju nisu krili.

"Posle mnogo godina čekanja smo potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu i za nas je to od velikog značaja. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odani i iskreni prijatelj i grčkog naroda i države", kaže predsednik.

Jedna od tačaka u Deklaraciji, ističe Vučić, jeste ekonomska saradnja i dodao je da očekuje još više grčkih investitora u Srbiji. Vučić je istakao da su se dogovarali i o saradnji u nauci, kulturi i obrazovanju, kao i u zaštiti životne sredine.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je izneo podatak da je obim trgovinske saradnje 500 miliona, a razmena usluga oko 530 miliona, te izrazio uverenje da oba podatka mogu dramatično da se uvećaju.

Vučić je rekao da je ovo za Srbiju važan dan i da smo ovom deklaracijom stavili pečat na viševekovo prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

Predsednik je otkrio da će Srbija uskoro dobiti još jednu verifikaciju dobrih ekonomskih poteza.

"Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: